VIDEO ⟩ Iraan tõotas USA-le karmi kättemaksu, Teherani tänavad täitusid protestijatega (9)

Postimees
Copy

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei ja president Hasan Rouhani lubasid kättemaksu pärast Iraani revolutsioonikaardi välisoperatsioonide juhi hukkumist USA raketirünnakus. Iraani tänavad täitusid kümnete tuhandete meeleavaldajatega, kes protestivad Ameerika Ühendriikide kuritegude vastu.

«Märterlus oli auhind tema raugematute jõupingutuste eest kõigi nende aastate jooksul,» lausus Khamenei oma farsikeelsel Twitteri kontol Qasem Soleimanile viidates.

Iraani kõrgeim juht kuulutas islamivabariigis välja ka kolmepäevase leina. 

«Tema lahkumisega, Jumala tahtel, tema töö ja teekond ei lõppe, vaid ees ootab karm kättemaks kurjategijatele, kes kastsid läinudöises vahejuhtumis oma räpased käed tema ja teiste märtrite verre,» lausus Khamenei. 

President Rouhani ütles, et Iraan ja kõik teised piirkonna vabad rahvad maksavad Ameerika Ühendriikidele kätte.

«Pole kahtlustki, et Iraan ja teised vabad rahvused piirkonnas maksavad kriminaalse Ameerika poolt toime pandud koletu kuriteo eest kätte,» ütles Rouhani Iraani valitsuse veebilehele postitatud avalduses.

Kümned tuhanded iraanlased on kogunenud Iraani pealinna Teherani tänavatele, et avaldada meelt Ameerika Ühendriikide kuritegude vastu, teatas Teheranis viibib AFP ajakirjanik.

Protestijad hüüavad «surm Ameerikale» ja hoiavad käes plakateid USA õhurünnakus hukkunud kindrali Qasem Soleimani piltidega. Samuti on protestijad süüdanud põlema Ameerika Ühendriikide lipu.

Meeleavaldusest võtsid osa naised ja mehed, paljud neist vanemas eas. Osa neist kandsid ka Iraani kõrgeima liidri ajatolla Ali Khamenei portreesid.

«Kurjuse telg on Ameerika, religiooni ja Koraani moto on surm Ameerikale,» hõikas rahvas. «Oo, meie revolutsiooni liider, kaastunne, kaastunne.»

USA rünnaku järel kogunesid protestijad ka mitmel pool mujal maailmas. Lahore linnas Pakistanis põletati Ameerika Ühendriikide ja Iisraeli lippe. 

Protestid Pakistanis.
Protestid Pakistanis. Foto: K.M. Chaudary/AP/Scanpix
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles