Soomes pettis pimedaid teeselnud pere riigilt välja üle 100 000 euro

Copy
Helsingi alamastmekohus.
Helsingi alamastmekohus. Foto: MakeF / Wikimedia Commons

Soomes mõisteti kaheks aastaks vangi abielupaar, kes pettis mitme aasta jooksul välja raha sotsiaalkindlustusametilt (Kela) ning Helsingi ja Vantaa linnalt väitega, et nende peres on kaks nägemispuudega inimest, pereisa ja tütar.

Kokku saadi selle pettuse abiga üle 100 000 euro.

Paar alustas pettust aastal 2014, kui nad käisid arsti juures ning väitsid, et pereisa on kaotanud 90 protsendi ulatuses nägemise. Pereisa suutis arstid ära petta ning talle anti nägemispuuet kinnitav tõend.

2015. aastal sundisid vanemad oma tollal 15-aastast tütart samuti pettuses osalema. Tütar pidi nelja aasta jooksul teesklema, et ka tema on nägemise 90 protsendi ulatuses kaotanud. Ta pidi seda teesklema nii arstide juures kui ka koolis.

Vanemad olevat tütart ähvardanud, et kui ta pettust kaasa ei tee, siis kolib pere tagasi Ukrainasse ning tütar peab seal kandma moslemi pearätikut.

Nelja aasta jooksul maksis Kela perele alusetult haigusraha, 16-aastaseks saanu puudetoetust, põhipensionit, rahvapensionit, lapsetoetust ja pensionit saava inimese hooldustoetust.

Vantaa linnalt pettis paar lähedase hooldustoetust välja kokku 4000 eurot. Helsingi linnalt petsid vanemad välja kokku üle 3000 euro tütre kohanemiskoolituseks, mis sisaldas muu hulgas pimedakirja õppimist ning liikumisoskuse harjutamist. Pettuses osalemise tõttu kannatas tütre kooliskäimine ja sotsiaalsed suhted, ta oli ära lõigatud praktiliselt kõigist, kellega oli varem suhelnud.

Eelmise aasta juulis, pärast neli aastat kestnud pettust, paljastas tütar pettuse. Ta teatas arstile, et näeb normaalselt. Ta rääkis arstile, et see hoiataks Kela, et nad rohkem toetusi välja ei maksaks.

Helsingi alamastme kohus mõistis abielupaari kaheks aastaks vangi räige pettuse ja pettusele õhutamise eest. Kohtu hinnangul on tegemist väga harukordse kuriteoga, mille puhul on eriti räige see, et alaealist sunniti pettusele viisil, mis on väga kahjulik lapse arengule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles