Kõrgõzstanis leidis aset massikaklus kirgiiside ja tadžikkide vahel

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirgiisid varjuvad kilpide taha
Kirgiisid varjuvad kilpide taha Foto: SCANPIX

Kõrgõzstanis Batkeni oblastis Anadaraki asulas puhkes massikaklus kirgiiside ja tadžikkide vahel, vahendas AKIpress siseministeeriumi teadet.

Konflikt sai alguse kella 15 paiku, kui autoga kohale saabunud tadžikid lõid tänaval kõndinud kolme kirgiisi koolilast.

Agentuuri 24.kg andmete sai mürgel alguse riiete poes, mis asub kõnelause asula tadžikkide elurajoonis.

Üks koolilastest toimetati kohalikku haiglasse.

Sündmuspaigale sõitsid korrakaitsejõudude esindajad. Tadžikkide väitel olid tüli algatajateks kirgiisid.

Rajooni siseasjade osakonda sõitsid koolilaste vanemad ja seal läks nende ning kaklustes kahtlustatud tadžikkide vahel lööminguks, vahendas 24.kg.

AKIpressi andmetel takistas tadžikkide kogukond kahtlustatavate jaoskonda toimetamist – vabastati 150-200 tadžikki ja see tekitas viha kirgiisides.

Kella 18.30 paiku tuli rajooni siseasjade osakonna hoone juurde 200-300 tadžikki, samas viibis üle saja kirgiisi. Kohaliku miilitsa esindaja sõnul otsustasid nad arutada ja panna punkti juba aastaid lahendamata küsimustele ja probleemidele.

Pärast seda hakkasid asulas kogunema üha suuremad rahvahulgad nii ühe kui teise rahvuse esindajatest. Aeg-ajalt läks nende vahel ka kakluseks. Öösel ulatus kogunenud tadžikkide arv tuhandeni, kirgiise oli ligi 500.

Puhkenud rahutuse käigus põletasid kirgiisid maha kaks kioskit ja pagaritöökoja ning üritasid süüdata elumaja. Lisaks lõid sisse ühe auto aknad ja üle elumaja aknad, vahendas AKIpress.

Portaali 24.kg andmetel purustasid ja põletasid kirgiisid tadžikkide poode ja autosid. Ka süüdati kaks elumaja.

Täna hommikuks oli olukord asulas kontrolli all. Konflikti oli kohapeale läinud lahendama ka oblasti kuberner Arzõbek Burkanov.

Kohalikud miilitsatöötajad võtsid kinni konflikti kolm ninameest, kes kuuluvad tadžikkidest vähemuse hulka. Massirahutuste kulgemise kohta viiakse läbi uurimine.

Batkeni oblast asub riigi edelaosas ja sel on piir nii Tadžikistani kui Usbekistaniga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles