Toorainete hindadel oli üle hulga aja langusaasta

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasekatoodid Tšiili vasekaevanduses.
Vasekatoodid Tšiili vasekaevanduses. Foto: SCANPIX

Esimest korda pärast 2008. aasta finantskriisi on toorainete hinnad lõpetamas aastat langusega. Hinnalanguse eesotsas on puuvill, maagaas, vask, suhkur ja kakao.

Puuvill on odavnenud aastaga 37 protsenti tänu toodangu suurenemisele ning nõudluse kahanemisele. Kakao hind on langenud 32 protsenti tänu märkidele, et maailma suurima kakaotootja, Elevandiluuranniku (Côte d'Ivoire) kakaotoodang on kasvamas, kirjutab Bloomberg. Elevandiluurannik on maailma suurim kakaotootja.

Vase hind on langenud aastaga 23 protsenti. Vase hinda peetakse heaks majandusaktiivsuse indikaatorikd ning viimastel aastatel on selle hinna kujundamisel oluliseks olnud Hiina. Hiina majanduskasv on aeglustumas järgmisel aastal 8,5 protsendini võrrelduna 10,4 protsendiga 2010. aastal. Globaalsed aktsiaturud on Euroopa võlakriisi tõttu sel aastal kaotanud 6,3 triljonit dollarit.

«Kaks suuremat liikumapanevat jõudu on globaalne majanduskeskkond ning Hiina majandus,» ütles varahaldusfirma USAA Precious Metals and Minerals Fund fondijuht Dan Denbow. «Mis juhtub järgmisel aastal sõltub paljuski sellest, mis juhtub globaalse majanduskasvuga. Investorid ei pruugi kiiresti tooraineturgudele tagasi tulla enne kui nad tunnevad globaalse kasvu suhtes ennast väga hästi,» lisas ta.

On ka paar erandit. Kulla hind on sel aastal kerkinud 11 protsenti, mis tähendab väärismetallile 11. järjestikust tõusuaastat. Nafta on kallinenud aastaga üheksa protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles