Boliivias korraldatakse maikuus presidendivalimised

Copy
Jeanine Áñez.
Jeanine Áñez. Foto: DAVID MERCADO/REUTERS

Boliivias korraldatakse 3. mail presidendivalimised, teatas reedel parlamendi poolt ametisse kinnitatud valimistribunal.

«Uued presidendivalimised toimuvad mai esimesel pühapäeval, ma võin teile niipalju teatada,» ütles tribunali asepresident Oscar Hassenteufel.

Boliivia põhiseaduskohus kinnitas 13. novembril riigi ajutiseks presidendiks senati asespiikri Jeanine Áñezi. President Evo Morales oli sunnitud võimult lahkuma pärast seda, kui tema pettusesüüdistustest määritud valimisvõit 20. oktoobri presidendivalimistel vallandas rahvarahutused.

Morales ütles detsembrikuus antud intervjuus, et ta tõrjuti ametist USA toetatud riigipöördega, mille eesmärgiks oli saada ligipääs selle Lõuna-Ameerika riigi rikkalikele liitiumivarudele.

«See oli siseriiklik ja rahvusvaheline riigipööre,» väitis Morales uudisteagentuurile AFP antud eksklusiivses intervjuus. «Tööstusriigid ei taha konkurentsi.»

Moralese väitel ei andnud Washington tema riigile andeks, et see otsis liitiumi tootmiseks partnerlust pigem Venemaa ja Hiina kui Ühendriikidega.

Áñeze valitsus süüdistab Moralesi rahutuste õhutamises välismaalt, eriti põliselanike kogukondades, kus tema toetus on suur.

Moralese ajutine ametijärglane Áñez ei ole raisanud aega Boliivia välispoliitilise kursi muutmiseks. Ta on katkestanud suhted Boliivia seniste liitlaste, kommunistliku Kuuba ja sotsialistide juhitud Venezuelaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles