Hispaania valimiskomisjon kõrvaldas Kataloonia presidendi parlamendist (6)

Copy
Kataloonia regionaalvalitsuse president Quim Torra 3. jaanuaril Barcelonas regionaalvalitsuse hoones.
Kataloonia regionaalvalitsuse president Quim Torra 3. jaanuaril Barcelonas regionaalvalitsuse hoones. Foto: PAU BARRENA/AFP/Scanpix

Hispaania valimiskomisjon andis reedel käsu eemaldada Kataloonia iseseisvusmeelne president Quim Torra regionaalparlamendi liikme kohalt, mis tähendab, et ta võib kaotada ka presidendikoha.

Kataloonia ülemkohus mõistis detsembris Torra allumatuses süüdi, sest ta ei kõrvaldanud valimiskampaania ajaks avalikest hoonetest separatistlikke sümboleid. Talle määrati 18 kuuks riigiametites töötamise keeld.

Kataloonia seaduste järgi peab regionaalvalitsuse juht olema ka sealse parlamendi liige.

Torra parlamendikohalt diskvalifitseerimise otsus tuli ajal, mil Hispaania peaministri kohusetäitjal Pedro Sánchezel seisab ees parlamendi usaldushääletus.

Ta on arvestanud Kataloonia iseseisvuspartei ERC 13 saadiku erapooletusega hääletusel, vastasel korral ei õnnestu tal oma valitsusele toetust saada ja teiseks ametiajaks peaministriks jääda.

ERC valitseb Kataloonias koalitsioonis Torra erakonnaga Junts per Catalunya (Üheskoos Kataloonia eest), kes on lubanud Sáncheze vastu hääletada.

Torra lubas detsembris, et kaebab kohtuotsuse edasi, ja ütles, et üksnes Kataloonia parlament saab ta ametist kõrvaldada.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles