Vaatlejad: Süüria sõjas on surma saanud üle 380 000 inimese (2)

Copy
Süüria riikliku uudisteagentuuri SANA kättesaadavaks tehtud foto Süüria valitsusvägede sõdurist ja raketisüsteemist Idlibi provintsis Maaret al-Numani linna ümbruse maapiirkonnas, kus kestab valitsusvägede pealetung.
Süüria riikliku uudisteagentuuri SANA kättesaadavaks tehtud foto Süüria valitsusvägede sõdurist ja raketisüsteemist Idlibi provintsis Maaret al-Numani linna ümbruse maapiirkonnas, kus kestab valitsusvägede pealetung. Foto: AFP/SCANPIX

Süüria kodusõjas on ligi üheksa aasta jooksul surma saanud üle 380 000 inimese ja rohkem kui 115 000 neist on tsiviilelanikud, ütles vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus laupäeval.

Ohvrite hulgas on umbes 22 000 last ja üle 13 000 naise, lisas Londonis baseeruv keskus, kel on Süürias laialdane allikate võrgustik.

Konflikt sai alguse 15. märtsil 2011. aastal Lõuna-Süürias Daraa linnas puhkenud valitsusvastastest meeleavaldustest.

Protestid levisid üle riigi ja võimud hakkasid neid julmalt maha suruma. Tekkis mitme rindega relvakonflikt, mis tõmbas ligi ka džihadiste ja võõrvõime.

Sõja tõttu on kodunt lahkuma sunnitud või välisriikidesse põgenenud umbes 13 miljonit süürlast. Purustuste hinda arvutatakse miljardites dollarites.

Vaatluskeskus avaldas oma eelmise Süüria sõja ohvrite arvu eelmise aasta märtsis, siis oli hukkunuid üle 370 000.

Laupäeval avaldatud arv sisaldab ka rohkem kui 128 000 süürlasest ja mittesüürlasest režiimi poolel võitlejat.

Üle poole neist moodustavad Süüria sõdurid, kuid surma on saanud ka 1682 Liibanoni šiialiikumise Hizbollah võitljat. Hizbollah osaleb Süüria sõjas alates 2013. aastast.

Sõjas on langenud üle 69 000 opositsioonivõitleja, islamisti ja kurdi.

Tapetud on 67 000 džihadisti, peamiselt äärmusrühmitusest Islamiriik ja ühendusest Hayat Tahrir al-Sham (HTS), kus on ülekaalus endine Süüria Al-Qaeda haru.

Sõjaohvrite hulka ei ole arvatud neid 88 000 inimest, kes on surnud üheksa aasta jooksul piinamise tõttu režiimi vanglates, ega tuhandeid röövitud ja kadunuks jäänud inimesi.

Peaaegu üheksa aastat pärast konflikti algust on mõned alad endiselt Süüria valitsuse haardeulatusest väljas.

Valitsusväed püüavad praegu tagasi võtta alasid Idlibi provintsis, kus on võimul HTS. 

Süüria kurdidel on õnnestunud kaheksa aastat kestnud sõja jooksul luua riigi põhjaosas autonoomne piirkond. Osa sellest hõivasid oktoobris kurdidelt Türgi väed ja nendega liidus olevad Süüria mässulised. 

Eufrati jõe idakaldal on suured alad USA ja teiste lääneriikide toetusega Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) kontrolli all.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles