Valgevene ja Venemaa leppisid kokku piiratud naftatarnetes

Copy
Naftatoru kujutav monument Valgevenes Gomeli oblastis Mozõri jaotuspunkti juures.
Naftatoru kujutav monument Valgevenes Gomeli oblastis Mozõri jaotuspunkti juures. Foto: Natalia Fedosenko / Natalia Fedosenko/TASS/Scanpix

Valgevene ja Venemaa jõudsid laupäeval kokkuleppele piiratud mahus naftatarnetes pärast seda, kui Moskva katkestas reedel tarnelepingu lõppemise järel naaberriigi naftaga varustamise. 

Valgevene riiklik naftafirma Belneftehim teatas laupäeval, et on lõpule viimas lepingu sõlmimist Vene naftafirmaga Transneft sellise toornaftakoguse ostmiseks, millest piisaks Valgevene naftatöötlemistehaste katkestusteta töö tagamiseks jaanuari lõpuni. 

Vene naftatoruoperaator Transneft kinnitas, et tarnib lähimas tulevikus Valgevenele 133 000 tonni naftat. 

Belneftehimi avalduse järgi viiakse ajutised tarned läbi allahindlusega seni, kuni kestavad läbirääkimised korrapärase naftaimpordi jätkamiseks. 

Kahel naaberriigil on energiavaidlustega pikk ajalugu. Eelmine naftatarneleping aegus 31. detsembril. Valgevene president Aleksandr Lukašenko ja Vene president Vladimir Putin pidasid tähtaja eel kõnelusi, kuid ei jõudnud uue kokkuleppele. 

Naftatarned on Valgevene jaoks üliolulised. Minsk ostab Venemaalt aastas umbes 24 miljonit tonni naftat, millest kuus miljonit on mõeldud Valgevenele ja ülejäänud ekspordiks.

Rahvusvaheline mure leppe puudumise pärast on peamiselt seotud võimaliku mõju Družba gaasitorule, mis kulgeb Lääne-Venemaalt läbi Valgevene ja Ukraina Euroopasse.

Putini sõnul ei ole Venemaa valmis energiaeksporti «subsideerima» ilma Valgevene ja Venemaa majanduse lähema integreerimiseta.

Lukašenko pole nõus integratsiooniga edasi minema enne Valgevene nafta- ja gaasivarustuse küsimuste lahendamist. 

Detsembri lõpus andis Lukašenko valitsusele käsu otsida Vene naftale alternatiive.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles