Fotod ⟩ Pariisis avaldasid tuhanded meelt pensionireformi vastu (1)

BNS
Copy

Prantsusmaa pealinnas Pariisis avaldasid laupäeval tuhanded inimesed meelt president Emmanuel Macroni pensionirefomi vastu ajal, kui riigis on juba peaaegu kuu aega kestnud transporditööliste streik. 

Mõned meeleavaldajad kandsid protestirongkäigus kollaveste, mis on viimase 14 kuu jooksul muutunud vastuseisu sümboliks Macroni reformidele. 

Rongkäik algas keskpäeval Pariisi idaosas Gare de Lyoni raudteejaamas hiigelsuure lipu all, millel seisis «Macron, võtke oma projekt tagasi; säästke meie pensionipõlve ja täiustage seda». 

Marss kulges neli kilomeetrit põhja pool asuva raudteejaama Gare de L´Estini, lausus AFP reporter. 

Bastille´ väljakul ooperimaja juurde jõudes hüüdsid meeleavaldajad «Me ei taha vanaisa klauslit», viidates valitsuse ettepanekutele, mille järgi kaotaksid edaspidi tööle asuvad ooperitantsijad praeguse helde pensionikorralduse, mille järgi nad saavad 42-aastaselt pensionile jääda. 

Pensionireform näeb ette praeguse 42 pensionisüsteemi üheks koondamist ja punktisüsteemi. See ei ole meeltmööda paljudele avaliku sektori töötajatele, näiteks vedurijuhtidele, sadamatöölistele ja Pariisi ooperi töötajatele, kes saavad praeguse süsteemidega soodustusi ja varem pensionile.

Pensionireformi vastane streik algas 5. detsembril. Neljapäeval ületas see pikkuse poolest 1986-1987. aastal toimunud 28-päevase streigi riigiraudtee ettevõttes SNCF.

Reedel avaldatud uuringufirma Odoxa küsitlusest selgus, et 61 protsenti prantslastest toetab transporditööliste streiki, ehkki nende osakaal oli viie protsendi võrra madalam kui 19. detsembri küsitluses. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles