EL kutsus Iraani kindrali tapmise järel pingeid leevendama

BNS
Copy
Euroopa Parlamendi president Josep Borell.
Euroopa Parlamendi president Josep Borell. Foto: AP

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell rõhutas laupäeval vajadust leevendada pingeid pärast USA täppisrünnakut, milles sai Bagdadis surma Iraani tippkindral. 

Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifiga Brüsselis kohtunud Borrell kirjutas Twitteris: «Rääkisin Iraani välisministri @JZarifiga viimastest arengutest. Rõhutasin vajadust deeskaleerida pingeid, näidata üles vaoshoitust ja vältida edasist eskaleerimist.»

USA president Donald Trump, kes andis korralduse droonilöögiks, milles reedel hukkus Iraani kindralmajor Qasem Soleimani, väitis, et too kavandas peatseid rünnakuid Ühendriikide diplomaatidele ja umbes 5200-le Bagdadis baseeruvale USA sõdurile.

Borrell kutsus Zarifi ka üles järgima ajaloolist tuumalepet, mille sõlmisid Iraaniga Saksamaa ning ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed Suurbritannia, Prantsusmaa, Hiina, Venemaa ja USA.

Kõikehõlmava tegevuskavana ehk JCPOA-na tuntud lepe pakkus Teheranile leevendust karmidest sanktsioonidest vastutasuks tuumaprogrammi piirangutele. 

2015. aastal sõlmitud lepe on olnud kokkuvarisemise äärel sestsaadik, kui Ühendriikide president 2018. aasta mais sellest ühepoolselt lahkus ja Iraanile uuesti sanktsioonid kehtestas. 

«Rääkisin ka sellest, kui tähtis on säilitada #JCPOA, mis on üleilmse julgeoleku seisukohalt endiselt äärmiselt tähtis.»

Iraan on tõotanud kättemaksu Teherani Lähis-Ida operatsioonide peaarhitekti Soleimani tapmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles