USA-s valiti kümnendi ingliskeelseks sõnaks «they» (6)

BNS
Copy
USA keele-eksperdid valisid lõppenud aastakümne tähtsaimaks inglise keelseks sõnaks isikulise asesõna «they» («nemad»).
USA keele-eksperdid valisid lõppenud aastakümne tähtsaimaks inglise keelseks sõnaks isikulise asesõna «they» («nemad»). Foto: Saarte Hääl

USA keeleeksperdid valisid lõppenud aastakümne tähtsaimaks ingliskeelseks sõnaks isikulise asesõna «they» («nemad»), mis edestas konkurente nagu «climate» («kliima») ja «meme».

Sõna «they» populaarsuse taga on asjaolu, et üha suurem arv mittebinaarseid inimesi, kes ei määratle ennast mehe või naisena, kasutab inglise keeles endasuguste inimeste puhul seda sõna.

Nad eelistavad mitmuslikku isikulist asesõna «they» selle sooneutraalse tähenduse tõttu, et minna mööda traditsioonilisest meessoole viitavast sõnast «he» (tema) ja naissoole viitavast sõnast «she».

«Kui mõne keele keskse tähtsusega element nagu asesõnad muutub ühiskonnas oluliseks trendide näitajaks, hakkavad lingvistid sellele tähelepanu pöörama,» lausus Ameerika dialektiühingu juht Ben Zimmer, kes uurib keele arengut. 

Ühingu otsus valida kümnendi sõnaks «they» on märk sellest, kuidas soolise identiteedi isiklik väljendus on muutumas «üha suuremaks osaks meie ühisest diskursusest», lausus Zimmer.

USA sõnastik Merriam-Webster nimetas detsembris «they» 2019. aasta sõnaks. 

Ameerika dialektiühing nimetas «they» aasta sõnaks 2015. aastal. 

Lisaks sõnadele «climate» ja «meme» konkureerisid kümnendi sõnaks veel väljendid või sõnad nagu #BlackLivesMatter, #MeToo, «emoji», «opioid crisis» ja «woke», teatas ühing. 

Ameerika dialektiühingusse kuuluvad lingvistid, leksikograafid, etümoloogid, grammatikud, ajaloolased, teadurid, kirjanikud, toimetajad, ajakirjanikud ja õpetlased. 

Eelmise kahe aastakümne sõnad olid vastavalt «google» ja «web». 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles