Soomes röövisid lapsed noaähvardusel eakaaslast (3)

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Soome politsei pidi selle nädala neljapäeval tegelema kurva vahejuhtumiga Jyvaskylä Paloka Prismas, kus 3-liikmeline lastejõuk röövis eakaaslastelt noaähvardusel raha.

Varguse käigus võttis üks lastejõugu liikmetest esile noa, sõnas kriminaalkomissar Olavi Saunamäki Kesk-Soome politseist. «Üks võttis liigendnoa esile. Ja nad said väga vähe raha, alla euro. On see muidugi teatud viisi sõnum, kui võetakse nuga välja.»

Lapsed tundsid üksteist juba varasemast. Osapooled olid 10-12-aastased. Olukord lahenes, kui varguse ohvriks langenud poiss teatas juhtunust poe turvamehele.

«Ohver läks valvuri juurde ning peale seda leiti üles ka kõik teised lapsed. See ei olnud väga suur vahejuhtum,» tõdes Saunamäki.

Teo motiiv ei ole teada. Politseipatrull tuli kohale ning dokumenteeris juhtunu. Vanemad käisid oma lastel järel ning asjast tehti lastekaitseavaldus.

«Vanemad käisid lastel järel ning võtsid nad oma vastutuse alla, viisid koju ning pidasid nendega jutuajamise. Nad peavad nüüd tegelema lastekaitsega,» sõnas Saunamäki.

Kuna kuriteo toimepanijad oli alla 15-aastased, ei saa politsei jätkata juhtumi edasist menetlust. Lapsi ei saa Soomes võtta kriminaalvastutusele. Saunamäki sõnul oleks tähtis, et vanemad teaksid, kus nende lapsed mingil ajahetkel on.

«Kui väikelapsed hakkavad tegema sellist tüüpi kuritegusid, et nõuavad raha ja võtavad külmrelva esile, siis see on harukordne ja murettekitav,» sõnas Saunamäki. «On tähtis, et vanemad teaksid, kuhu lapsed lähevad ning et oldaks huvitatud sellest, mida nad teevad. On tähtis, et lapse ja vanema vahel oleks avatud suhtlus.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles