Kossatšov: EL-i reageering Soleimani tapmisele oli halvim võimalik

BNS
Copy
Iraanlased põletamas USA ja Iisraeli lippe pärast USA raketirünnakut, milles hukkus Iraani kindral Qasem Soleimani.
Iraanlased põletamas USA ja Iisraeli lippe pärast USA raketirünnakut, milles hukkus Iraani kindral Qasem Soleimani. Foto: Rouzbeh Fouladi/ZUMAPRESS.com

Euroopa Liidu reageering Iraani revolutsioonikaardi eliitüksuse Quds komandöri Qasem Soleimani tapmisele oli halvim võimalik, ütles Vene Föderatsiooninõukogu väliskomitee esimees Konstantin Kossatšov pühapäeval.

«Brüssel on seni valinud, minu arvates, halvima võimaliku reageeringu,» kirjutas Kossatšov oma Facebooki kontol.

Ta kommenteeris selliselt teateid, et EL saatis Iraani välisministrile Mohammad Javad Zarifile kutse tulle Brüsselisse kõnelustele olukorra üle Lähis-Idas pärast USA õhu- ja droonirünnakuid.

«Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borrell ütles, et ta on «mures» Iraani revolutsioonikaardi üksuse Quds kindrali Qasem Soleimani tapmise pärast. Minu hinnangul on see väga kohmakas algatus, mis näeb välja nagu tema (Iraani välisministri) kutsumine vaibale,» kirjutas Vene senaator.

Kossatšovi hinnangul oli Brüsselil kaks «vastutustundlikumat varianti selles väga volatiilses olukorras».

Kossatšovi sõnul oleks tulnud Brüsselisse kutsuda hoopis USA välisminister Mike Pompeo ja talle selgeks teha, et Washingtoni sellised hoolimatud sammud seavad tema Euroopa ja piirkondlikud liitlased äärmiselt keerulisse olukorda.

Teise variandina nimetas Kossatšov Borrelli saatmist Teherani, kui EL tahab nii väga tegutseda rahuvahendajana.

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei on hoiatanud, et Soleimani tapmine ei jää vastuseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles