Jaapan tugevdab Nissani eksjuhi põgenemise järel piirikontrolli

Copy
Jaapani justiitsminister Masako Mori esmaspäeval Tokyos pressikonverentsil Nissani eksjuhi Carlos Ghosni põgenemise asjaoludest rääkimas.
Jaapani justiitsminister Masako Mori esmaspäeval Tokyos pressikonverentsil Nissani eksjuhi Carlos Ghosni põgenemise asjaoludest rääkimas. Foto: BEHROUZ MEHRI/AFP/Scanpix

Jaapani valitsus teatas esmaspäeval, et tugevdab endise Nissani juhi Carlos Ghosni põgenemise järel piirikontrolli, ajakirjanduse teatel põgenes Ghosn 29. detsembril Tokyost shinkanseni kiirrongiga Osakasse ning lahkus tõenäoliselt samal päeval riigist eralennukiga. 

Jaapanis ootas Ghosni kohus mitme finantsrikkumise pärast, mida endine Nissani juht eitab.

Võimude teatel jätkub uurimine, kuidas õnnestus Ghosnil hiilida kõrvale rangetest turvapiirangutest, mis kehtestati tema kautsjoni vastu vabastamise tingimuste osana.

Telekanali NTV teatel sõitis Ghosn 29. detsembril Tokyo Shinagawa raudteejaamast kiirrongiga Osakasse ning sealsest raudteejaamast taksoga ühte Kansai lennuvälja lähedal asuvasse hotelli. Arvatakse, et ta lendas samal päeval eralennukiga Istanbuli ja sealt teise lennukiga edasi Beirutisse.

Justiitsministeeriumi teatel ei ole neil video- ega muid andmeid Ghosni riigist lahkumise kohta. «On alust arvata, et ta kasutas riigist lahkumiseks ebaseaduslikke meetodeid,» ütles justiitsminister Masako Mori esmaspäeval pressikonverentsil. «Olen andnud immigratsiooniametile korralduse riigist lahkumise protsessi karmistada.»

Ajalehe The Wall Street Journal andmetel laaditi Ghosn Osakas lennukile suures audiotehnika kastis, mille põhja olid puuritud augud ja mis leiti hiljem lennukisalongi tagaosast.

Jaapani transpordiministeeriumi teatel ei kehti eralennukite suhtes kohustuslik pagasikontroll. 

Ghosni vastu on Jaapanis esitatud süüdistused mitmes majanduskuriteos. Kohtuprotsess peaks algama kevadel. Liibanoni kodakondsust omava Ghosni vanemad on Liibanoni päritolu ja ta on veetnud seal suure osa lapsepõlvest. 

Ghosnil on ka Prantsusmaa ja Brasiilia kodakondsus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles