UNESCO: Iraan ja USA peavad kultuurimälestisi kaitsma

Copy
UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvad kunagise Pärsia impeeriumi iidse pealinna Persepolise varemed tänapäeva Iraanis.
UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvad kunagise Pärsia impeeriumi iidse pealinna Persepolise varemed tänapäeva Iraanis. Foto: Werner Forman/Scanpix

Iraan ja USA peavad täitma rahvusvahelist lepet, mis kohustab riike säilitama kultuurimälestisi, teatas ÜRO kultuuriamet esmaspäeval pärast USA presidendi Donald Trumpi ähvardust võtta sihikule Iraani kultuuripärand.

Iraanil on UNESCO maailmapärandi nimekirjas 22 kultuuriobjekti, nende seas iidse Persepolise linna varemed, Isfahani suurmošee ja Golestani palee Teheranis. 

UNESCO peadirektor Audrey Azoulay tõi välja, et Teheran ja Washington on allkirjastanud 1972. aastast pärineva konventsiooni, mis keelab riikidel rakendada sihilikke meetmeid, mis võivad otseselt või kaudselt kahjustada teiste riikide kultuuri- ja looduspärandit.

Azoulay lisas kohtumisel Iraani saadikuga, et mõlemad riigid allkirjastasid ka 1954. aastast pärineva konventsiooni, mis kaitseb kultuurivara ka relvakonflikti ajal, teatas UNESCO.

Endise Prantsuse kultuuriministri sõnul on kultuuri- ja looduspärand osa rahvastevahelisest rahust ja dialoogist ning rahvusvahelisel kogukonnal on kohustus neid kaitsta ja säilitada tulevastele põlvedele.

Trump ähvardas Iraani kultuurirajatisi rünnata laupäeval. Ta lubas seda teha juhul, kui Teheran ründab ameeriklasi või USA vara kättemaksuks Iraani revolutsioonikaardi komandöri Qasem Soleimani tapmise eest.

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif vastas Ühendriikide presidendile Twitteris sõnumiga, et selline kultuurimälestiste ründamine on sõjakuritegu.

Trump ei ole oma ähvardusest seni taganenud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles