Soomes tehakse üha rohkem automatiseeritud otsuseid

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: snapshot-photography/ T.Seeliger/imago/Seeliger/Scanpix

Soomes tehakse järjest enam automatiseeritud otsuseid, kuid õiguskantsleri hinnangul on selles valdkonnas suured õiguslikud augud ning vaja oleks seadusemuudatusi.

Soome sotsiaalkindlustusamet (Kela), mille otsused puudutavad iga soomlast, teeb automatiseeritud otsuseid, mis muudab protsessi kiiremaks, säästab tööjõudu ja raha. Näiteks Kelas kasutatakse automatiseeritud otsuseid ravimitoetuse, töötutoetuse, pensionide, lastetoetuste jm puhul.

Abiõigusombudsman on aga arvamusel, et maksuameti tehtavad automatiseeritud otsused on seadusevastased. Nimelt ei ole seadusesse kirjutatud, milliste otsuste puhul ja kui palju tohib automatiseerimist kasutada. 

Maksuametis tehakse üksikisiku maksustamise puhul juba 80 protsenti otsuseid automatiseeritult. Ettevõtete maksutamise puhul on see protsent 90.

Immigratsiooniameti puhul on näiteks elamislubade pikendamise otsustamine nii üksikasjalikult reglementeeritud, et selle jaoks on olemas arvutiprogramm.

Kela peadirektor Outi Antila prognoosib, et kui automatiseeritud otsuste kasutamist piiratakse või hoopis keelatakse, vajaks Kela korraga 2000 uut töötajat, mis läheks ühiskonnale maksma umbes 100 miljonit eurot. Lisaks aeglustuks otsuste tegemine ning näiteks apteegikassast ei saaks enam ravimitoetuse andmise otsust «sekundi murdosaga.»

Justiitsminister Anna-Maja Henriksson ütles Ylele, et asjaga tegeleb ministeerium. Ministri sõnul on vaja mängureeglid selgeks teha ning inimeste õiguskaitse eest hoolt kanda, kuid automatiseerimisest ei saa loobuda. «Meil ei ole vara minna ajas tagasi ega hakata otsuseid taas käsitsi tegema.»

Seaduse mõttes on ainuke probleem see, et seda ei saa kohe vastu võtta nii, et see kataks lastetoetusi, pensionitõuse, töö- ja elamislube jne.

Uuendused alles alguses

Henriksson möönab, et tööpõld on suur, kuid soovib siiski seadusemuudatuse protsessi kiirendada. Ta loodab, et valitsuse võimuloleku ajal suudetakse seadused ajakohastada, kuigi ministeeriumis ei ole veel jõutud isegi töörühma loomiseni.

Kuigi automatiseerimise seaduslik raam on ebaselge, on maksuameti peadirektor Markku Heikura kindel, et maksustamist ei pea selle pärast pooleli jätma. Kela ja immigratsiooniamet ootavad õiguskantsleri hinnangut selle kohta, kuidas toimida, kui seadusemuudatuste tegemine on alles algusfaasis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles