Austraalia maastikupõlengute suitsu on märgata koguni Argentinas

Copy
Maastikupõleng Victoria lääneosas Lextonis.
Maastikupõleng Victoria lääneosas Lextonis. Foto: Bai Xuefei via www.imago-images.de/imago images/Xinhua

Austraalia maastikupõlengute suitsu on märgata koguni 12 000 kilomeetri kaugusel Argentinas ja Tšiilis, teatasid esmaspäeval riikide meteoroloogiateenistused.

Suits mõjutas seal muu hulgas seda, mis värvi oli päike nähtav. Argentina meteoroloogide avaldatud fotodel on päike tavapärasest punasem.

Asjatundjate sõnul võib suitsupilv näha olla isegi Brasiilias asuvas Rio Grande del Suri osariigis. 

Austraalia maastikutulekahjudes on praeguseks põlenud Iirimaa suurune ala.

Austraalia valitsus lubas esmaspäeval moodustada katastroofilistest maastikupõlengutest taastumiseks fondi, kuhu riik suunab kaks miljardit Austraalia dollarit (1,25 miljardit eurot).

Esmaspäeval saadeti kolme osariiki põlengutega  võitlema uued reservväed, tuletõrjujatega on liitunud meeskonnad USAst ja Kanadast. Saabunud vihm ja temperatuuride langemine suurendab võimalusi kontrolli alt väljunud põlengute ohjeldamiseks, nädala teiseks pooleks ennustatakse taas temperatuuri tõusu. 

Austraalia ajaloo suurima reservväelaste kogunemise käigus saadeti meeskonnad päästeteenistusele appi kahjusid hindama, taastama elektriühendust ning toimetama toitu, vett ja kütust tulest äralõigatud kogukondadele. Esimest korda riigi ajaloos saatis Austraalia valitsus katastroofimeditsiinirühma kodumaale evakueerituid abistama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles