Bolton on valmis Trumpi tagandamisprotsessil tunnistusi andma (1)

Copy
John Bolton.
John Bolton. Foto: SERGEI GAPON/AFP

USA endine julgeolekunõunik John Bolton ütles esmaspäeval, et kui senat kutsub teda president Donald Trumpi tagandamisprotsessil tunnistusi andma, on ta valmis seda tegema.

Demokraadid usuvad, et Boltonil on teavet, mis toetab presidendile esitatud võimu kuritarvitamise ja õigusemõistmise tõkestamise süüdistusi.

Senati vabariiklaste enamuse liider Mitch McConnell on seni aga viidanud, et ei taha arvatavasti jaanuaris algavale protsessile tunnistajaid kutsuda.

«Hoolikale kaalumisele ja uurimisele tuginedes, otsustasin ma, et kui senat kutsub mind tunnistama, olen ma valmis tunnistama,» ütles septembris Valgest Majast lahkunud Bolton.

Bolton on üks neljast Trumpi valitsuse praegusest või endisest ametnikust, keda demokraadid tunnistajapinki kutsuda tahavad.

Demokraatide enamusega esindajatekoja süüdistuse järgi proovis Trump survestada Ukrainat uurima oma poliitilisi rivaale, eelkõige võimalikku demokraadist valimisrivaali Joe Bidenit, seades selle Kiievile julgeolekuabi eraldamise tingimuseks.

Valge Maja kasutas eriõigust, et takistada Boltonil, Valge Maja kantseleiülema kohusetäitjal Mick Mulvaneyl, Trumpi nõunikul Robert Blairil ja eelarveametnikul Michael Duffeyl esindajatekoja tagandamisjuurdluse istungitel tunnistuste andmist.

Pole selge, kas Valge Maja kasutaks tunnistuste andmise takistamiseks seda õigust ka tagandamisprotsessi jätkumisel senatis. 

Kui Boltonit sunnitakse tunnistama, kardavad vabariiklased, et ta esitab Trumpi vastu veenvaid tõendeid, mis suurendavad tema süüdimõistmise ja ametist tagandamise ohtu.

Tunnistajapinki minemine ei sõltu aga ainult Boltoni valmidusest seda teha.

Vabariiklastel on senatis 53-47 enamus ja ootuse järgi toetab enamik neist Trumpi. Presidendi tagandamiseks senatis läheb vaja kahe kolmandiku senaatorite heakskiitu. 

Kutse saatmine vajaks senati enamuse toetust, mis tähendaks, et osa vabariiklasi peavad hääletusel demokraatide poolele üle minema.

USA endine asepresident Joe Biden teatas detsembris, et ei kavatse minna president Donald Trumpi tagandamisprotsessis senati vabariiklaste võimaliku kutse korral tunnistusi andma.

Presidendikandidaadiks pürgiv Biden ütles ajalehele Des Moines Register, et jääb oma varasema positsiooni juurde trotsida vabariiklaste enamusega senati võimalikku kutset tulla tunnistajana ütlusi andma. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles