Facebook keelab süvavõltsingud, kuid paroodiaklipid jäävad lubatuks

Copy
Facebooki logod.
Facebooki logod. Foto: Reuters / Scanpix

Facebook keelab USA presidendivalimiste eel süvavõltsingutest videod, kuid jätkuvalt lubab avaldada kõvasti muudetud videoid, kui need on paroodiad või satiir.

Süvavõltsingud on tehisintellektiga muudetud, kuid hüperrealistlikud heli- või videoklipid, mille eesmärk on täpselt võltsida inimeste tõelisi liikumisi või häält.

Pärast Washington Posti uudist avaldas Facebook täna blogipostituse teatega, et hakkab kõrvaldama klippe, kus mindi kaugemale selguse ja kvaliteedi suurendamisest viisil, mis pole tavainimesele nähtav ja mis võib inimesi eksitada.

Videod eemaldatakse, kui nad olid «sellise tehismõistuse või masinõppe toode, mis ühendab, asendab või paneb sisu videole peale ning jätab seekaudu mulje, et see (muudetud video) on päris», kirjutas Facebooki asepresident Monika Bickert.

Postituses ta siiski lisas: «See poliitika ei laiene sisule, mis on paroodia või satiir, ega videole, mida on toimetatud ainuüksi sõnade väljajätmiseks või nende järjestuse muutmiseks.»

Ajakirjanike sõnul ei hõlma uus poliitika videosid nagu 2019. aastal kõikjale levinud video esindajatekoja spiikrist Nancy Pelosist, kus ta näis lalisevat.

Facebook ei öelnud ka, kui palju inimesi ta paneb eeskirju rikkuvaid videosid tuvastama ja maha võtma. Firma aga lubas eeskirju rikkuvad videod maha võtta ning firma huviorbiiti sattunud klipid vaatavad üle kolmandatest osapooltest faktikontrollijad. Nende seas on ka uudisteagentuur AFP.

Facebook maksab AFP-le faktide kontrollimise eest 30 riigis ja 10 keeles. See on osa 2016. aasta detsembris alanud programmist, kus osaleb üle 60 organisatsiooni.

Sildi «vale» külge saavat sisu uudistevoogudest alati ei eemaldata. Vahel vähendatakse selle nähtavust ja sellele poogitakse külge hoiatus selgitusega miks postitus on eksitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles