Soome peaministri soov kehtestada neljapäevane töönädal oli libauudis

Copy
Soome peaminister Sanna Marin
Soome peaminister Sanna Marin Foto: Pool/Daina Le Lardic/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Soome peaministri Sanna Marini visioon neljapäevasest töönädalast või tööpäeva lühendamisest tõusis sel nädalal mitme välismaa väljaande esiküljele. Paraku oli tegemist valeuudisega.

Mitmes artiklis unustati välja tuua see, et Marin käis mõtte välja ministrina augustis toimunud Soome Sotsiaaldemokraatliku erakonna (SDP) 120. aastapäeval. Marini idee ei ole ka valitsusprogrammis.

Asjast kirjutasid näiteks Itaalia väljaanne La Repubblica, Saksa väljaanne Die Welt ning mitu Briti lehte, nagu The Independent, The Daily Mail ja The Sun. Väljaannetes veeti nurki sirgeks ning vihjati, nagu oleks tegemist Soome valitsuse seisukohaga. Kirjutati ka, et Marin tegutseb neljapäevase töönädala ja kuuetunnise tööpäeva kehtestamise nimel.

Sanna Marini visioonis on tegemist siiski emma-kummaga, mitte mõlemaga korraga. Osa väljaannetest on selle oma artiklites ära parandanud.

«Minu arust väärivad inimesed rohkem aega pere, harrastuste ja muu elu jaoks. See oleks meile järgmine samm tööelus,» sõnas Marin augustis. Paari päeva pärast tõdes Marin Twitteris, et see visioon «on ehk praegusel hetkel utoopia, kuid võib olla tulevikus tõde».

Valeuudise allikas on müsteerium

Soome valitsuse pressiesindaja Päivi Anttikoskeni sõnul ei ole infot selle kohta, kust Sanna Marini visioon välismaa meediasse sattus. «See on täielik müsteerium,» sõnas Anttikoski.

«See on valeuudis,» teatas Anttikoski. «Marin ei ole esiteks soovitanud lühendatud töönädalat ja lühendatud tööpäeva samal ajal. Teiseks mainis ta seda korra transpordiministrina augustis SDP 120. aastapäeval, õeldes, et miks ei võiks meil olla midagi sellist.»

Anttikoski sõnul ei plaani peaminister Marin seda teemat rohkem kommenteerida. «Kui ta seda kommenteeriks, läheks see taas liikvele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles