Reuters: Venemaa palgasõdurite vigastusi ravitakse salapärases Peterburi kliinikus (3)

Copy
Sogazi kliinik Peterburis.
Sogazi kliinik Peterburis. Foto: Anton Vaganov/Reuters/Scanpix

Venemaal Peterburis asub haigla, mille omanikeringi kuuluvad inimesed, kes on seotud president Vladimir Putiniga. Just seal ravitakse Venemaa palgasõdureid, kes ülimalt salajastel välismissioonidel viga on saanud, kirjutab Reuters.

Kuigi Kreml on eitanud palgasõdurite välismaale saatmist, näitab selle haigla tegevus, et Venemaa eliit toetab kaudselt võitlejaid, kes kuuluvad eraarmeedesse ja käivad salastatud missioonidel kohtades nagu Süüria, Liibüa ja Kesk-Aafrika Vabariik.

Venemaa seaduste kohaselt on kõigil meditsiiniasutustel kohustus anda sõjas saadud vigastustest politseile teada. Samuti on Venemaa kodanike jaoks keelatud palgasõdurina relvakonfliktis osaleda.

Selle kliiniku omanikuks on AO Sogaz, mille juhtide ja osanike ringi kuuluvad äriregistrite andmeid koondava SPARK andmebaasi kohaselt mitmed Putini sugulased ja presidendiga lähedalt seotud inimesed.

Kliiniku juhil Vladislav Baranovil on ärisuhe ka Putini vanima tütre Mariaga. Reutersil puuduvad aga andmed riigipea tütre seotusest palgasõdureid aitava raviasutusega. Kui uudisteagentuur Baranoviga telefonitsi ühendust võttis, vastas ta: «Unustage meie kliinikud, see on minu nõuanne teile.» E-kirjale vastates ütles Baranov, et ei soovi ajakirjanikega suhelda.

Nagu kombeks saanud, eitas Kreml igasugust seotust haiglaga. «Meil ei ole selle kohta mingisugust teavet,» ütles Putini pressiesindaja Dmitri Peskov. Sogaz ega Putini tütar Reutersile ei vastanud.

Venemaa palgasõdurid on Venemaa nimel lahinguid pidanud nii Süürias kui ka Ukrainas. Tuntuimaks eraarmeeks on salapärane Wagner Grupp, mille võitlejad on teadaolevalt peamiselt endised Venemaa relvajõudude liikmed.

Wagner Grupi võitlejad viibivad kahe endise wagnerlase sõnul ka Liibüas, kus toetatakse Khalifa Haftari vägesid. Haftar peab võitlust rahvusvaheliselt tunnustatud Tripoli valitsuse vastu.

Venemaa on aga palgasõdurite kasutamist eitanud ning väitnud, et Ukrainas ja Süürias võitlevad vabatahtlikud. Putin on öelnud, et Süürias viibivad küll eraturvafirmade liikmed, aga nad pakuvad vaid turvateenust ega ole kuidagi seotud Vene riigi ega selle relvajõududega. Presidendi sõnul on neil õigus töötada ükskõik millises riigis, kui nad ei riku Venemaa seadusi ega osale sõjategevuses.

Putinilt küsiti palgasõdurite kohta ka 19. detsembril toimunud aastalõpu pressikonverentsil. Riigipea vastas: «Kas te usute seda, mida lääne meedia kirjutab? Usute kõike?» Ta lisas, et Venemaa suhtleb nii Liibüa peaministri Fayez al-Serraj kui ka Haftariga.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Mihhail Metzel/TASS/Scanpix

Haavatud komandör

Kliiniku hoovis suitsu tõmmates ütles Aleksandr Kuznetsov Reutersile, et ta käis Liibüas, kus venelased võitlevad Moskva huvide kaitseks rahvusvahelise terrorismiga. Kuznetsov oli sidemeis ning tema käe külge oli paigaldatud metallist fikseerimisseade, mida kasutatakse keeruliste luumurdude ravimiseks. Oma vigastustest ta Reutersile rääkida ei soovinud.

Endine Wagner Grupi liige ja üks teine palgasõdur ütlesid Kuznetsovi fotot nähes, et tegu on Wagner Grupi ründeüksuse juhiga, kes sai Liibüas vigastada. Kuznetsov tunnistas ka ise, et on eraarmees üksuse ülem, kuid ei soovinud täpsustada, millise eraarmee ridadesse ta kuulub.

2010. aastal Peterburis avatud kliinik on üks mitmest Sogazi poolt Venemaal loodud raviasutustest. Ühe kliinikus ravil olnud endise wagnerlase sõnul on palgasõduritele Peterburis arstiabi antud alates 2016. aastast. Mehe sõnul raviti teda selles kliinikus samal ajal koos veel viie või kuue haavatud palgasõduriga, vigastada sai ta enda sõnul Süürias võideldes.

Reutersiga rääkis ühe teise palgasõduri ema, kelle poeg sai samuti Süürias vigastada. Ka tema vigastusi raviti just Sogazi kliinikus, kus mehele tehti väidetavalt protseduur, mille maksumuseks oli 9000 eurot.

Mõlemal puhul oli arstiabi võitlejatele tasuta. Palgasõdur ega ka teise võitleja ema ei teadnud seda, kes ravikulud kattis. Ka Kuznetsov ei osanud öelda, kes tema ravikulude eest maksis.

Riiklike lepingute andmebaasi kohaselt pakub aga Sogaz Venemaa relvajõudude võitlejatele ja Venemaa rahvuskaardi liikmetele tervise- ja elukindlustust.

Sidemed Putiniga

Putini vanim tütar on kaasjuht ja juhatuse liige meditsiiniettevõttes AO Nomeko, mille tegevjuhiks on kliiniku direktor Baranov. Nomeko on oma kodulehel koostööpartnerite nimekirjas välja toonud ka Sogazi haru, mille kaudu juhitakse palgasõduritele arstiabi pakkuvat kliinikut Peterburis.

Maria Putina (vasakul) ja president Vladimir Putin (paremal)
Maria Putina (vasakul) ja president Vladimir Putin (paremal) Foto: ALEKSANDR NEMENOV/AFP/SCANPIX

Putini tütar on meditsiinivaldkonnas tegutsenud ja biomeditsiinis karjääri teinud, kasutades oma abikaasa perekonnanime. Riigipea tütre poolt kirjutatud teadusartiklite kaudu leidis Reuters, et nüüd kasutab ta perekonnanime Vorontsova. Putini pereelu osas on aastate jooksul palju spekuleeritud, kuid riigipea hoiab oma perekonda täielikult salajas ega räägi peresuhetest kunagi avalikult.

Nagu varasemalt mainitud, siis on Venemaa raviasutustel kohustus sõjavigastustest politseile teada anda. Peterburi politsei ei soovinud aga Reutersile öelda, kas kliinik on neid välismaal viga saanud võitlejatest teavitanud.

Sogazi sidemed riigpeaga on küllaltki ilmsed. Ettevõtte asejuht on Mihhail Putin, kes kohaliku meedia teatel on Putini nõopoeg. Kreml on kinnitanud, et Mihhail on presidendi kauge sugulane.

Gazpromi juht Aleksei Miller.
Gazpromi juht Aleksei Miller. Foto: SERGEI KARPUHHIN/REUTERS/SCANPIX

Putini teisel nõopojal, Mihhail Šelonovil, on Sogazis 12,5 protsendi suurune osalus läbi ettevõtte Accept.

Kaudne osalus on ka Putini sõbral Juri Kovaltšukil ja tema abikaasal. Nende omanduses on peaaegu pool ettevõttest, millel on Sogazis 32,3 protsendi suurune osalus. Osalus Sogazis on vormistatud teise firma kaudu, mille nimeks on OOO Akvila.

Sogazi juhatuse esimeheks on aga Gazpromi juht Aleksei Miller, kes töötas koos Putiniga 1990. aastatel Peterburi linnapea büroos.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles