Iraan tulistas üle tosina raketi kahe baasi pihta Iraagis

Copy
Iraagi julgeolekujõud valves Ain Assadi õhuväebaasi juures Anbari provintsis. Foto on illustratiivne.
Iraagi julgeolekujõud valves Ain Assadi õhuväebaasi juures Anbari provintsis. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters / Scanpix

Iraan tulistas rohkem kui tosin ballistilist raketti kahe õhuväebaasi pihta Iraagis, kus baseeruvad USA ja koalitsioonijõudude üksused, teatas Pentagon.

«7. jaanuaril umbes kell 17.30 (8. jaanuaril kell 00.30 Eesti aja järgi) tulistas Iraan rohkem kui tosin ballistilist raketti USA üksuste ja koalitsioonijõudude pihta Iraagis,» ütles asekaitseminister Jonathan Hoffman avalduses.

«On selge, et need raketid tulistati Iraanist ja et sihtmärkideks olid vähemalt kaks Iraagi sõjaväebaasi, kus paiknevad USA ja koalitsiooni personal Al-Assadis ja Irbilis,» ütles ta.

Iraani riigitelevisiooni teatas varem kümnete rakettide tulistamisest Iraaki osana Teherani kättemaksust revolutsioonikaardi eliitüksuse Quds juhi Qasem Soleimani hukkumise eest USA droonirünnakus eelmisel reedel Bagdadis.

Riigitelevisioon ütles, et operatsiooni koodnimetusega «Märter Soleimani» korraldas revolutsioonikaardi väeosa, mille kontrolli all on Iraani raketiprogramm.

«Revolutsioonikaardi raevukas kättemaks on alanud,» teatas revolutsioonikaart avalduses.

Revolutsioonikaart hoiatas, et juhul kui USA otsustab anda raketirünnakutele vastulöögi, ründab islamivabariik Ühendriikide territooriumi.

«Seekord vastame me teile Ameerikas,» öeldi hoiatuses.

Samuti märgiti, et lööke võidakse ka anda Dubaile Araabia Ühendemiraatides ja Haifale Iisraelis.

Valge Maja teatel on president Donald Trumpi teavitatud rünnakust baasile ning ta jälgib olukorda ja konsulteerib oma riikliku julgeoleku meeskonnaga.

«Me oleme teadlikud teadetest rünnakute kohta USA rajatiste vastu Iraagis. Presidenti on teavitatud ja ta jälgib olukorda tähelepanelikult,» ütles Valge Maja kõneisik Stephanie Grisham avalduses.

Uudistekanali CNN teatel tehti Valges Majas ettevalmistusi Trumpi võimalikuks pöördumiseks rahva poole ja öeldi, et see võib aset leida juba ööl vastu tänast.

USA kaitseminister Mark Esper ja välisminister Mike Pompeo saabusid samuti Valgesse Majja.

Hiljem teatas CNN, et Trumpi pöördumist ei tule ning ka ministrid ja asepresident Mike Pence lahkusid.

Ain Assadi baas asub Iraagi lääneosas Anbari provintsis. USA väed kasutasid seda esimest korda pärast 2003. aasta invasiooni, millega kukutati Iraagi diktaator Saddam Hussein.

Hiljem on seal baseerunud USA üksused võitluseks äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu Iraagis ja Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles