Indias streigivad miljonid valitsuse tööjõupoliitika vastu

Copy
India valitsuse tööjõupoliitika vastased meeleavaldajad kolmapäeval Chennais.
India valitsuse tööjõupoliitika vastased meeleavaldajad kolmapäeval Chennais. Foto: ARUN SANKAR/AFP/Scanpix

Indias streigivad kolmapäeval miljonid inimesed peaminister Narendra Modi valitsuse tööjõupoliitika vastu, mis on nende sõnul töötajate ja inimeste vastane.

Meeleavaldajad osutasid hiljutisele riigifirmade ja maavarade erastamisele ning nõudsid miinimumpalga ja pensioni tõstmist.

Streigi korraldasid kümme ametiühingut, mille summaarne liikmeskond ulatub 250 miljonini. Meeleavaldustel osalesid ka talunikud ja tudengid.

Enim mõjutas tööseisak bussi- ja rongiliiklust ja riigipankasid. Streigiga liikusid ka mõned riiklike nafta- ja söefirmade töötajad.

Politsei teatel on Lääne-Bengali osariigi pealinnas Kolkatas ette tulnud kähmlusi streigi toetajate ja vastaste vahel.

Valitsus on hoiatanud, et streigil osalejaid ootavad tagajärjed nagu palga vähendamine ja distsiplinaarmenetlused.

Streik suurendab survet Modi valitsusele, mida on tabanud juba laiaulatuslikud protestid seoses detsembris vastuvõetud kodakondsusseadusega, mida peetakse moslemivastaseks. Meeleavalduste käigus on hukkunud üle 25 inimese.

Valitsuse otsus suured riigifirmad erastada, samal ajal kui riik kannatab majanduse kasvutempo aeglustumise all, on pahandanud nii opositsiooni kui ka ametiühinguid.

Valitsuse statistikaamet prognoosis teisipäeval 2020. aasta majanduskasvuks viis protsenti, mis on 11 aasta aeglaseim tempo.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) teatas detsembris, et India valitsus peab aeglustumise ümberpööramiseks kärmelt tegutsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles