Putin ja Erdoğan avasid Venemaad Euroopaga ühendava gaasijuhtme (4)

Copy
Vene president Vladimir Putin ja Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan TurkStreami avamisel.
Vene president Vladimir Putin ja Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan TurkStreami avamisel. Foto: AFP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Vene riigipea Vladimir Putin avasid kolmapäeval pidulikult TurkStreami torujuhtme, mis hakkab toimetama Vene gaasi Türki ja Kesk-Euroopasse.

Erdoğan rääkis televisioonis edastatud kõnes TurkStreamist kui Türgi-Vene suhete jaoks ajaloolise tähtsusega projektist.

TurkStream koosneb kahest üle 900 kilomeetri pikkusest torust, mis ühendavad Anapa Venemaal ja Kiyikoy Türgis. Tarned Bulgaariasse on juba alanud ja seda laiendatakse ka Serbia, Ungari ja Austria suunal.

TurkStream ja Nord Stream 2 lubavad Venemaal suurendada gaasieksporti Euroopasse, sõltumata transiidist läbi Ukraina.

Moskva kasvav võim Euroopa energiaturul on aga valmistanud muret Ühendriikidele, mis kehtestas detsembris sanktsioonid mõlema toru ehitusega seotud firmadele.

Istanbulis toimunud pidulik avatseremoonia peegeldab Vene-Türgi suhete paranemist. Veel viis aastat tagasi paistsid nad sõja lävel, kui Türgi tulistas alla Vene lennuki.

Riigid peavad regulaarset sidet Süüria sõja asjus, kus nad võitlevad eri pooltel. Viimasel ajal on suhteid proovile pannud ka Liibüa konflikt.

Türgi saatis eelmisel nädalal ÜRO toetusega Tripoli valitsuse toetamiseks Liibüasse sõdureid. Erdoğani sõnul saadeti ainult 35 sõdurit, kes tegelevad väljaõppe ja koordinatsiooniga.

Türgi president on kritiseerinud asjaolu, et Tripoli valitsuse vastu sõdivat Khalifa Haftari toetab 2500 Vene palgasõdurit. Moskva eitab seda.

Türgi vägede Liibüasse saatmine ei tundu aga Venemaad kuigivõrd häirivat, ütles Moskva Carnegie keskuse teadur Mariana Belenkaia.

«Neil kahel riigil on ilmselt kiusatus Liibüa koormat jagada,» ütles ta.

Süüria valitsusväed on hoogustanud pealetungi ja õhurünnakuid mässuliste viimases kantsis ning olukord Idlibis on ilmselt üks Vene ja Türgi riigijuhtide kõneluste peateemasid. 

Erdoğan on kutsunud sõlmima Idlibis uut relvarahu, kuna augustist pärinev viimati sõlmitud vaherahu ei näi enam toimivat. 

«Venemaa nõudmised on väga lihtsad,» lausus Juri Barmin mõttekojast Moscow Policy Group. «Türgi peab tegema senisest rohkem terrorirakukeste hävitamiseks Idlibis. Arutelud hakkavad keerlema selle mõtte ümber.» 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles