EL: möödunud aasta jäi sooja poolest alla vaid 2016. aastale

Copy
Mees vaatamas 12. detsembril Euroopa Ülemkogu ajal seda võõrustanud niinimetatud Europa hoonele roninud meeleavaldajaid ja selle külge riputatud loosungit.
Mees vaatamas 12. detsembril Euroopa Ülemkogu ajal seda võõrustanud niinimetatud Europa hoonele roninud meeleavaldajaid ja selle külge riputatud loosungit. Foto: Francisco Seco/AP/Scanpix

Eelmine aasta oli mõõtmisajaloos palavuselt teine ning lõpetas ajaloo kuumima kümnendi, teatas Euroopa Liidu kliimaseireteenistus kolmapäeval.

Copernicus Climate Change Service'i (C3S) andmed näitavad, et veel kõrgemad temperatuurid registreeriti maailmas 2016. aastal, siis aitas sellele kaasa erakordselt tugev loodusnähtus El Niño.

2019. aasta keskmine temperatuur oli vaid paar sajandikku madalam kui 2016. aastal.

Viis mõõtmisajaloo palavaimat aastat on olnud viimased viis ning ajavahemik 2010–2019 on kõigi aegade kuumim kümnend, ütles C3S.

Eelmine aasta oli üle maailma 0,6 kraadi võrra soojem kui 1981.–2010. aastal keskmiselt. Viimasel viiel aastal on maakera temperatuur olnud 1,1–1,2 kraadi tööstuseelsest tasemest kõrgem.

Euroopas oli eelmine aasta kõigi aegade palavaim.

«2019. aasta oli järjekordne ebatavaliselt soe aasta, tegelikult meie andmete põhjal ülemaailmselt teine, purunesid paljude üksikkuude rekordid,» ütles C3Si direktor Carlo Buontempo.

Ka atmosfääri süsinikukontsentratsiooni tõus jätkus 2019. aastal, lisas C3S.

ÜRO ütles möödunud aastal, et inimtekkelise kasvuhoonegaasi heide peab 2030. aastani kahanema 7,6 protsendi aastas, et maakera temperatuur ei tõuseks sel sajandil üle 1,5C.

Riikide senised kärpelubadused seda saavutada ei võimalda.

2020. aasta esimest nädalat iseloomustavad kliimaga seotud katastroofid nagu ulatuslikud põlengud Kagu-Austraalias ja mitmekümne inimese elu nõudnud üleujutused Indoneesias.

Teadlased hoiatavad, et sellelaadsed loodusõnnetused muutuvad kliima soojenedes üha sagedasemaks ja rängemaks.

«Viimased viis aastat on olnud mõõtmisajaloo kuumimad; viimane kümnend on olnud mõõtmisajaloo kuumim,» ütles Copernicuse direktor Jean-Noël Thépaut. «Need on kahtlemata alarmeerivad märgid.»

Kõige tugevamat soojenemist täheldati eelmisel aastal USA Alaska osariigis ja teistes Arktika piirkondades, aga ka Ida- ja Lõuna-Euroopas, Lõuna-Aafikas ja Austraalias.

Euroopas olid mullu kõik aastaajad keskmisest soojemad, mitmes riigis registreeriti nii suve kui talve soojarekordid. 2019. aasta detsember oli 3,2 kraadi võrra soojem kui 1981.–2010. aasta sama periood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles