Soomes algab uute hävituslennukite katsetamine

Copy
Soome õhuväe  F/A-18 Hornet hävituslennuk.
Soome õhuväe F/A-18 Hornet hävituslennuk. Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix

Soomes hakatakse lähiajal katsetama uusi hävituslennukite hankes osalevaid lennukeid. Proovilende tehakse jaanuaris-veebruaris ning nende eesmärk on selgitada välja näiteks see, kuidas lennukid saavad hakkama uduvihmas ja lörtsisajus.

Soome õhuväe peakatselenduri, kolonelleitnant Kari Rusaneni sõnul on kontroll-lennud väga põhjalikud. «Soovime näha lennukite süsteeme, sooritusvõimet, nende lennu- ja talveomadusi ning kõike muud.»

Proovilendudega alustatakse homme. Esimesena näitab võimeid Euroopa ühistoodang Eurofighter Typhoon. Teised kandidaadid on Prantsuse Rafale, Rootsi Gripen E ja USA Super Hornet ja F-35. Lende tehakse Satakunta lennuväeosa Pirkkala baasis. Lendude põhjapiir on Oulu lähistel.

Kandidaate on põhjalikult vaetud

Hävituslennukite tootjad saadavad Soome kohale oma piloodid ning Soome lendurid saavad neid vajadusel abistada. Kolonelleitnant Kari Rusanen on üks väheseid soomlasi, kes on saanud lennata praegu Soome õhuväe kasutuses oleva Horneti võimaliku asendajaga, ta pääses neid lennukeid katsetama juba hanke algfaasis.

Kohe algavatel katselendudel vastutab Rusanen nende õnnestumise ja lennuturvalisuse eest. Tema sõnul on Soome katselenduritel pikk kogemus ja nad on testideks valmistunud 4-5 aastat.

Satakunta lennuväeosa on kontroll-lendudeks ettevalmistusi teinud kogu eelmise aasta. Lõppfaasis osales katselendude ettevalmistamisel kogu väeosa. «Kindlasti on meie 2020. aasta kõige olulisemad kaks kuud kohe algamas,» sõnas Satakunta lennuväeosa ülem kolonel Aki Heikkinen.

Katselendude ajaks saabuvad Soome välismaa väeüksused, mille koosseisus 70 kuni 100 inimest. Katsetel osalevad hävituslennukid teevad päevas mõne lennu. Lendude ajal võidakse piirata liikumist Pirkkala lennuvälja ning Jämsä Halli lennuvälja läheduses ja neid jälgida soovijatele on olemas vaatluskoht Tampere–Pirkkala lennuvälja kahe terminali vahelisel alal.

Katselendudel osalevad ka Soome õhuväe lennukid, mis kehastavad vaenlast ning on vajadusel olemas tugi- ja transpordilendudeks.

Tulemusi analüüsitakse aasta teises pooles

Õhulahingukeskuse juht kolonelleitnant Mika Kulkas sõnas, et ükski hankes osalev hävituslennuk ei pääse katselendudel kergelt. «Oleme kasutanud selleks palju ressursse. Paneme kõik kandidaadid kõva pinge alla.» Kogu protsess salvestatakse, kõigil lennukitel on salvestussüsteem, et saaks täpselt näha, mis toimub.

Katselendude järel hakatakse toimunut analüüsima ning infot kasutatakse hiljem ka sõjamängudes, kus kontrollitakse hävituslennukite sobivust Soome kaitseplaanidega. Lõpliku otsuse, milliseid lennukeid hakatakse kasutamapärast praeguseid Horneteid, teeb valitsus järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles