Reedel Eestisse tuleva Soome peaministri visiit Rootsi möödus Iraani varjus (2)

Copy
Soome peaminister Sanna Marin (vasakul) ja Rootsi peaminister Stefan Löfven täna ühisel pressikonverentsil.
Soome peaminister Sanna Marin (vasakul) ja Rootsi peaminister Stefan Löfven täna ühisel pressikonverentsil. Foto: TT NEWS AGENCY/via REUTERS/SCANPIX

Rootsit külastanud Soome peaministri Sanna Marini visiit möödus Iraani ja USA konflikti varjus.

Peaminister Marin ja Rootsi peaminister Stefan Löfven pidasid täna pressikonverentsi, mis möödus peamiselt Iraani-teemadel. Täna varahommikul toimunud lennuõnnetuses hukkus üle kümne Rootsi kodaniku, kuid täpne arv pole veel hetkel teada. Löfven tõdes, et Iraani ja Iraagi olukord ning Iraani kriis USA-ga tõusis esile ka kohtumisel Mariniga.

Marin: väeüksus lahkuvad, kui Iraagi valitsus seda palub

Yle korrespondent Kirsi Heikel küsis peaminister Marinilt kuidas ta suhtub sellesse, et Iraak soovib võõrvägede lahkumist riigist. Marin tõdes Soomet olevat osa rahvusvahelisest koalitsioonist ning sõnas, et otsuseid tehakse koos liitlastega.

«Soome ei teguste antud asjas kindlasti üksi, vaid me peame tihedat suhtlust muude operatsioonis osalevate riikidega nagu Rootsigi.» Marin tõdes, et Iraagi parlament on soovinud võõrvägede lahkumist, kuid on ebaselge, kas Iraagi valitsus nõuab sama. «Kui on nii, siis on täiesti selge, et selles olukorras ei saaks me enam selles riigis tegutseda.»

Rootsi peaminister Stefan Löfven oli sama meelt ning tõdes samuti, et rahvusvahelised üksused on Iraagis valitsuse palvel ning kui Iraagi valitsus nii otsustab, siis vägede mandaat lõppeb.

Peaministrid mõistsid Iraani rünnaku hukka

Marin teatas, et peab rahvusvaheliste üksuste paiknemist piirkonnas väga oluliseks. Mõlemad peaministrid mõistsid Iraani rünnakud hukka ning apelleerisid mõlemale osapoole poole, et nad rahu säilitaks.

Peaministritelt küsiti, kas nad mõistavad hukka ka USA tehtud rünnaku kindral Suleimani vastu. Stefan Löfven vastas küsimusele tõdemusega, et sündmuste käiku uuritakse, kuid peaministrid mõistavad hukka kõik rünnakud rahvusvaheliste vägede vastu.

Peaminister Marin alustas oma kõnevooru kaastundeavaldusega Iraanis toimunud lennuõnnetuses hukkunud rootslaste suhtes. Marin rääkis alguses rootsi keeles ning läks mõne hetke pärast soome keelele üle. Ta rõhutas kahe riigi vahelist erilist suhet ning uskus selle jätkuvat arengut paremuse suunas.

Marin: rootslaste tööhõivemudel kõlbab eeskujuks

Peaminister Marin kinnitas, et Soome valitsus plaanib saavutada 75-protsendilise tööhõive. Ta kiitis Rootsi saavutusi, eriti vanemaealiste ja immigranditaustaga elanike tööle rakendamisel. «Siin on Soomel kindlasti palju õppida,» sõnas Marin.

Peaministritelt küsiti ka tööaja lühendamise kohta, mille pärast on Sanna Marin jõudnud rahvusvahelise meedia tähelepanu alla. Marin tõdes uskuvat, et pikas perspektiivis mõjub tööaja lühendamine nii tootlikusele kui töötajatele kasulikult.

«Sellel valitsusperioodil ei ole see asetatud valitsusprogrammi eesmärgiks,» tuletas Marin meelde.

Stefan Löfven tõdes, et sotsiaaldemokraatidele on head töötingimused alati tähtsad. Ta ütles, et tööaega võidakse lühendada mitmete sotsiaalpoliitiliste hoobadega, kuid tunnipõhised tööaja muudatused on tööturuosapoolte asi.

«Seal ametiühingus, kus olin ise mitu aastat, suutsime me läbirääkida 75-80 tunnilise lühenduse iga-aastasest tööajast.»

Soome peaministri Sanna Marini järgmine visiit toimub sel reedel Eestisse, kus ta kohtub Eesti peaministri Jüri Ratasega ning president Kersti Kaljulaidiga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles