ÜRO eriesindaja hoiatusel on Sahelis terrorirünnakute arv hüppeliselt kasvanud

Copy
Sõdur Sahelis päikeseloojangu ajal.
Sõdur Sahelis päikeseloojangu ajal. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP

ÜRO peasekretäri eriesindaja Lääne-Aafrikas Mohamed Ibn Chambas hoiatas kolmapäeval ÜRO Julgeolekunõukogu, et Saheli regioonis on hüppeliselt kasvanud terrorirünnakute arv.

Chambase sõnul on märgatavalt ägenenud rünnakud sõjaväeliste ja tsiviilsihtmärkide pihta.

«Ennenägematu terrorivägivald on kõigutanud tõsiselt kõigutanud üldsuse usaldust võimude vastu,» sõnas Chambas. 

ÜRO peasekretär António Guterres on varem öelnud, et võitlus terrorismiga Sahelis ei ole ainult Burkina Faso, Mali, Nigeri, Tšaadi ja Mauritaania loodud G5 Saheli vägede või piirkonna või Aafrika ülesanne.

G5 Saheli üksused seisavad silmitsi märkimisväärsete puudustega väljaõppes, tegutsemisvõimes ja varustatuses, mis mõjutavad operatsioone.

Prantsusmaal on Saheli piirkonnas 4500 sõdurit terrorismivastasel operatsioonil Barkhane. Malis sekkus Prantsusmaa sõjaliselt 2013. aastal pärast seda, kui suured alad ja peamised linnad riigi põhjaosas langesid pühasõdalaste kätte. Prantsusmaal õnnestus džihadistid tagasi kõrbesse ajada, kus nad on oma ridu koondanud ja liikunud lõunasse suurema asustusega aladele Malis.

Prantsusmaa operatsiooni Barkhane eesmärk on toetada Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Nigeri ja Tšaadi võitlust islamiäärmuslastega, piirkonnas stabiilsuse loomine ning terrorismi ja ebaseadusliku sisserände ohjeldamine.

Saksamaa väljendas detsembri lõpul tahet võtta Saheli piirkonnas enda kanda suurem vastutus, kuigi koalitsioonivalitsuses püsivad erimeelsused riigi sõjalise rolli üle piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles