Hispaania kohus keeldub Kataloonia europarlamendisaadikut tunnustamast

Copy
Vangistatud Kataloonia poliitik Oriol Junqueras.
Vangistatud Kataloonia poliitik Oriol Junqueras. Foto: Reuters / Scanpix

Hispaania ülemkohus keeldus neljapäeval vangi pandud Kataloonia poliitikut Oriol Junquerast Euroopa Parlamendi liikmeks tunnistamast, sest ta mõisteti mullu oktoobris 2017. aasta nurjunud iseseisvuskatses süüdi.

Kohus teatas, et ei anna luba tema ajutiseks vanglast vabastamisest, et ta saaks europarlamendi mandaadi vastu võtta.

Sellega lükkas ülemkohus tagasi Euroopa Kohtu 19. detsembri otsuse, mille järgi oleks Hispaania pidanud laskma Junquerasel mais peetud valimiste järel oma eurosaadiku volitused kätte saada.

«Kohus leidis, et Junquerast ei tohiks vabastada tema oktoobrikuise süüdimõistmise tõttu, mis viitab, et tema volitused europarlamendi liikmena on peatunud,» teatas ülemkohus.

Junqueras võitis koha Euroopa Parlamendis mais peetud valimistel, kuigi ta oli Hispaanias eelvangistuses rolli eest keelatud Kataloonia iseseisvusreferendumil.

Juunis aga keelati tal vangist lahkuda osalemiseks Hispaanias toimunud ametissevannutamise tseremoonial ja ta ei saanud samal põhjusel sõita ka europarlamenti saadikutööd alustama. Seejärel otsustas Junqueras asja vaidlustada.

Euroopa Kohus otsustas detsembris, et Hispaania oleks pidanud laskma Junquerasel mais peetud valimiste järel oma eurosaadiku volitused kätte saada. Kohtu sõnul laieneb saadikupuutumatus isegi vangistatud eurosaadikutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles