Prantsuse arhitektid tahavad Notre-Dame'ile puitkatust

Copy
Pariisi Jumalaema kirik.
Pariisi Jumalaema kirik. Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse arhitektid tahavad Pariisi Jumalaema kiriku katuse ehitada puidust, mitte metallist ega betoonist nagu seda näib tahtvat renoveerimise eest vastutav kindral.

Prantsuse Arhitektide Gildi üks juhte teatas eile, et kiriku katuse millestki muust kui puidust ehitamine oleks viga.

Gildi juhi Eric Wirthi sekkumine puudutab president Emmanuel Macroni vastuolulist soovi anda 13. sajandi monumendile moodne värving.

«Kõige kaasaegsem ja ökoloogilisem materjal on puit,» ütles Wirth, kelle sõnul on see alternatiividest tuleohutum ja seob kõigele lisaks veel ka süsinikku.

Renoveerimistööde eest vastutav kindral Jean-Louis Georgelin tõrjus hiljuti kuuldust, et kirikule tehakse taas tammest katus. Tema sõnul olla see puidutööstuse lobi.

«Tehakse uuring ja kõiki variante uuritakse,» ütles kindral.

«Lobitööst rääkimine sellise küsimuse juures ei tee sellele hoonele au,» ütles Wirth Prantsuse seadusandjatele parlamendiistungil.

Arhitekti sõnul pole hind küsimus, sest raha selleks on olemas.

Ta ütles, et puitkatus tagaks ka katedraali strukturaalse terviklikkuse, mis üheksa kuud pärast põlengut endiselt ohus on.

«Katedraal on seisnud 800 aastat. Kui see oleks ehitatud betoonist või terasest, ei seisaks see enam,» lisas ta.

«Isegi kõigi keemiliste kaitsevahenditega, oleks teras leegi ägedust arvesse võttes pidanud vastu ainult pool tundi ja hakanud siis väänduma, tõmmates kaasa seinu ja kõik oleks kokku kukkunud,» ütles ta.

«Me peame olema skeptilised pealtnäha oivaliste lahenduste suhtes, mis sisaldavad metalli või betooni,» hoiatas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles