Lennuki võis alla tuua Iraani rakett, lennukiosad on sündmuspaigalt kadunud (40)

Postimees
Copy
Uurijad kolmapäeval Teherani lennuvälja lähedal, kus kukkus alla Ukraina lennuk 176 inimesega pardal.
Uurijad kolmapäeval Teherani lennuvälja lähedal, kus kukkus alla Ukraina lennuk 176 inimesega pardal. Foto: Rouzbeh Fouladi/zumapress.com/Scanpix

Iraanis alla kukkunud Ukraina reisilennuk tulistati eksikombel alla Iraani armee poolt, usuvad mitmed lääneriikide juhid tuginedes luureandmetele. Täna teatasid mitmed uudisteportaalid, et lennukiosad on õnnetuspaigast ebatavaliselt vara ära koristatud.

USA telekanal CBS ja uudistekanal CNN teatasid, et paigast, kuhu kolmapäeval kukkus alla Ukraina lennuk 176 inimesega pardal, on tänaseks suur osa lennukiosi ära koristatud.

CBS korrespondet Elizabeth Palmer kirjutas Twitteris, et telekanali meeskond saabus äsja Teherani lähedale õnnetuspaika ja kohalikud ütlesid neile, et peaaegu kõik lennukitükid on sealt eemaldatud. Väidetavalt pole õnnetuspaika lintidega eraldatud ja seal ei paista viibivat ühtegi uurijat.

Sama kirjutas CNN. Nende allika sõnul on õnnetuspaigast tänaseks ära koristatud mitmed suured lennukitükid, mis ekspertide sõnul on väga ebatavaline. Tavaliselt jääb õnnetuspaik puutumatuks, et uurijatel oleks võimalik sellega tutvuda. 

Ka CNNi teatel ei takistata inimestel ligipääsu õnnetuspaigale ja inimesed käivad sealt asju üles noppimas. Sündmuskohal ei viibi politseinikke ega julgeolekutöötajaid. 

Uuriva ajakirjanduse väljaanne Bellingcat teatas Twitteri vahendusel, et ka nendeni on jõudnud teade õnnetuspaiga koristamisest.

Iraani suursaadik Suurbritannias Hamid Baeidinejad kutsus lääneriike üles mitte spekuleerima õnnetuse põhjuste üle. Samuti kinnitas ta, et kuuldused õnnetuspaiga koristamisest ei vasta tõele. Tema sõnul on sündmuskohalt ära viidud vaid hukkunute surnukehad, kirjutas The Guardian.

Kahtlustatakse Iraani raketti

Eile ütlesid USA, Kanada, Austraalia ja Briti ametnikud, et nende meelest on väga tõenäoline, et lennuk tulistati alla raketiga. Samas usutakse, et tegemist polnud tahtliku sammuga, kirjutas BBC.

Teiste seas ütles Kanada peaminister Justin Trudeau, et peab lennuki alla tulistamist raketiga tõenäoliseks. Enda sõnul on ta tutvunud mitmete luureallikatega, mis seda teooriat kinnitavad. Trudeau seisukohta jagas ka Briti peaminister Boris Johnson. 

«Olemasoleva infohulga põhjal tulistati lennuk alla Iraani pind-õhk tüüpi raketiga. See võib olla tahtmatu,» märkis Johnson eile lennuõnnetuse kohta, milles hukkus ka kolm britti. 

Euroopa Komisjoni pressiesindaja Stefan de Keersmaecker ütles, et Euroopa Liit nõuab lennuõnnetuse sõltumatut ja usaldusväärset uurimist, ent ei ta ei spekuleerinud õnnetuse võimalike põhjuste üle.

Täna teatas Ukraina välisminister Vadõm Prõstaiko, et Ukraina sai USA-lt lennuõnnetuse kohta olulist informatsiooni. «Mina ja president Volodõmõr Zelenskõi kohtusime täna USA esindajatega. Me saime olulist informatsiooni, mida käsitlevad edasi meie eksperdid,» kirjutas Prõstaiko Twitteris.

Iraan on veenunud tehnilises rikkes

Kolmapäeva hommikul kukkus Teherani lähedal alla Ukraina lennufirma Ukraine International Airlines reisilennuk, surma said kõik selle pardal olnud 176 inimest. 

Iraani ametnikud aga on raketitabamuse välistanud ja öelnud, et lennuk kukkus alla tehniliste probleemide tõttu.

Täna teatas Iraani lennundusameti juht Ali Abedzadeh, et õnnetuspaigast leitud lennuki mustad kastid toimetati uurimisele.

«Praegu saan öelda, et lennukit ei tabanud rakett, me peame otsima põlengu põhjuseid,» ütles Abedzadeh. Ta on veendunud, et kui lennukit oleks tabanud rakett, oleks tükid lennukist lennanud laiali palju suuremale maa-alale, täpselt nagu juhtus 2014. aastal Ida-Ukrainas alla tulistatud Malaisia reisilennukiga MH17.

Venemaa on samuti seisukohal, et pole alust süüdistada õnnetuses Iraani, vahendas uudisteagentuur TASS.

Täna teatasid mitmed lennufirmad, et peatavad lendamise Teherani. Näiteks pöördus Saksa lennufirma Lufthansa lend Teherani juba eile poolel teel tagasi Saksamaale. Varem teatasid paljud lennufirmad, et lõpetavad lendamise läbi Iraani ja Iraagi õhuruumi.

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul lubas Iraani riigipea Hassan Rouhani talle täielikku koostööd Ukraina reisilennukiga Teherani lähistel juhtunud õnnetuse uurimisel ning seda, et Iraan annab ekspertidele juurdepääsu kogu informatsioonile. 

Tuginetakse luureandmetele

CBS News edastas, et USA luure märkas umbes lennuki alla kukkumise ajal töötavate radarite signaale. USA satelliidid tuvastasid ka kaks maa-õhk-tüüpi raketi väljatulistamist, mis toimus vahetult enne lennuki plahvatust, vahendas CBS News.

Trump on öelnud, et tal on omad kahtlused lennuki suhtes. 

«Keegi võis eksida,» ütles ta. «Mõned inimesed ütlevad, et see oli mehhaaniline. Ma isiklikult ei usu, et see on isegi küsimuseks. Midagi väga jubedat juhtus,» lisas ta. 

Kanada välisminister Francois-Philippe Champagne pidas kolmapäeva õhtul telefonivestluse oma Iraani kolleegi Mohammad Javad Zarifiga, kutsudes Iraani lubama Kanada uurijad riiki, ütles Kanada välisministeerium neljapäeval avalduses.

«Minister Champagne rõhutas vajadust anda Kanada ametnikele kiiresti pääs Iraani, et anda konsulaarteenuseid, aidata tuvastada hukkunuid ja osaleda õnnetuse uurimises,» märgiti avalduses.

Champagne ütles Zarifile, et Kanadal ja kanadalastel on palju küsimusi, mis vajavad vastamist.

Selline ministrite otsekontakt on harukordne, kuna Kanada katkestas 2012. aastal Iraaniga diplomaatilised suhted seoses Teherani toetusega Süüria valitsusele.

CNNi andmetel hävitati Ukraina lennuk kahe maa-õhk tüüpi raketiga (SA-15 tüüpi õhutõrjeraketid Tor), mis oli valmistatud Venemaal. 

«Meil on luureandmeid mitmetest allikatest, nii meie liitlastelt kui meie enda luurelt. Tõendid osutavad, et lennuk tulistati alla Iraani pind-õhk raketiga,» lausus Kanada peaminister Justin Trudeau ajakirjanikele.

«See võib vägagi olla tahtmatu,» lisas Trudeau pressikonverentsil. 

Iraan teatas täna, et kutsub USA lennukitootja Boeingu osalema reisilennuki katastroofi uurimises. Samuti liitub uurimisega USA transpordiohutusamet (NTSB). 

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles