Soomes avastati suur rahapesu

Copy
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pohjanmaa politsei on lõpetanud mitme miljoni euro suuruse rahapesujuhtumi eeluurimise.

Musta raha oli pestud läbi Soome ettevõtete kontode umbes 4,3 miljoni euro väärtuses. Raha liigutati välismaalt Soome ettevõtete kontodele, kust see jätkas teekonda Euroopasse ja Aasiasse. Politsei sõnul on tagasi saadud umbes 3,5 miljonit eurot.

Rahapesus kahtlustatakse mehi, kes on pärit Kesk-Pohjanmaalt ja Lõuna-Soomest, lisaks kahtlustatakse ühte välismaal elavat soomlast.

Osa kahtlusalustest on kinni võetud. Välismaal elav Soome kodanik on samuti vahi all ning teda kahtlustatakse Soome ettevõtete, pangakontode ja internetipanga tunnuste rahapesuks hankimises.

Ettevõtete e-posti aadressidele häkiti välismaalt sisse ning sealt otsiti infot ettevõtete tehtud maksetest. Peale seda saadeti ettevõttele maksemäärus, mis näis ehtsana ja näis tulevat osapoolelt, kellega on olnud varasemaid kontakte. Maksumääruse e-posti aadress erines vaid veidi päris e-posti aadressist.

Juhtumeid kaks, ühel juhul saadi raha kätte

Rahapesujuhtumeid oli kaks ning neis osalesid samad kurjategijad. Eelmise aasta juunis kanti Kesk-Pohjanmaal tegutseva ettevõtte kontole üle 4 miljoni euro välismaa ettevõtte kontolt. Osa rahast jõuti üle kanda teistele välismaa kontodele, kuid politsei ja pank tegutsesid kiiresti, ning konfiskeeriti umbes 3,5 miljonit eurot.

Teine juhtum avastati seoses juhtumi uurimisega. Helsingis registreeritud ettevõtte,kontole oli kantud 309 000 eurot. Kontolt kanti rahad üle välismaistele kontodele juba samal päeval.

Uurimisega seoses on tehtud koostööd teiste riikide politsei- ja justiitsametnikega. Lisaks Pohjanmaa politseijaoskonna majanduskuritegude osakonnale osales uurimises ka Soome keskkriminaalpolitsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles