VIDEO ⟩ Väidetavalt tulistati nii alla Ukraina reisilennuk (11)

Copy
Üha rohkem usutakse, et Ukraina reisilennuki tulistas alla Iraani rakett.
Üha rohkem usutakse, et Ukraina reisilennuki tulistas alla Iraani rakett. Foto: Kuvatõmmis videost

New York Times avaldas täna hommikul põhjaliku ülevaate kolmapäevasest lennukatastroofist ja ühtlasi ka video, mis väidetavalt näitab, kuidas Iraani rakett plahvatas Teherani lennuvälja kohal lennanud lennuki lähedal.

«Lennuki pardal viibinute viimased hetked olid tõenäoliselt kohutavad, sest lennuki juures plahvatas rakett,» kirjutas New York Times. Nüüd on videoklippi jaganud paljud uudisteportaalid.

Leht kinnitab, et enne video avaldamist veenduti selle tõelisuses, kasutades satelliitpilte ja analüüsides lennutrajektoori.

Sama videoklippi uuris põhjalikult ka uuriva ajakirjanduse väljaanne Bellingcat, mis jõudis USA väljaandega samasugusele järeldusele. Bellingcat sai teada videoklipi filmimise täpse asupaiga ja leidis, et klipi filmimise nurk vastab lennuki trajektoorile. 

Kolmapäeva varahommikul kukkus Iraani Teherani lennuvälja lähedal alla Ukraina lennufirma Ukraine International Airlines reisilennuk, surma said kõik selle pardal olnud 176 inimest. 

Mõni tund enne lennuki allakukkumist tulistas Iraan 22 raketti USA baaside pihta Iraagis. Eile teatasid mitmed lääneriikide juhid, et usuvad, et Iraani rakett tulistas reisilennuki alla.

Erinevad uudisteportaalid jagavad veel teisigi videosid, mis väidetavalt näitavad lennuki suunas lendavat raketti.

Täna teatas telejaam ABC News kahele kõrgele riigiametnikule tuginedes, et USA luuresatelliit jäädvustas enne Ukraina lennuki allakukkumist kahe selle poole suundunud Iraani raketi soojajälje.

«USA satelliit jäädvustas kahe lennukile lähenenud raketi soojajälje,» ütles ametnik, kelle sõnul on USA luure veendunud, et Iraani radar lukustus Ukraina lennukile, misjärel selle pihta lasti kaks raketti. 

Uudistekanal CNN teatas varem USA valitsuse esindajale viidates, et luure andmetel lasti lennuk alla kahe Vene raketiga SA-15 (Nii nimetatakse NATO klassifikatsioonis Vene raketikompleksi Tor-М1).

Ta ütles samuti, et USA luurel on andmeid, et Iraani radar võttis üles võimaliku sihtmärgi - Ukraina lennuki ning peagi pärast seda kukkus see alla.

Kõik need andmed kogus USA luure juba samal hommikul pärast juhtumit, kuid kõige ülekontrollimiseks läks veel päev.

USA lähtub arvamusest, et Iraan lasi lennuki alla eksikombel. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles