Pariis eirab Trumpi üleskutset lahkuda Iraani tuumaleppest (1)

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters

Prantsusmaa teatas eile, et jääb kindlaks 2015. aastal sõlmitud tuumaleppele Iraani ja suurriikide vahel, seda hoolimata USA presidendi Donald Trumpi üleskutsest eurooplastele sellest leppest lahkuda.

«Prantsusmaa jääb kindlaks Viini Iraani tuumaleppele,» ütles Prantsusmaa välisministeeriumi kõneisik Agnès von del Mühll.

Ta lisas, et Prantsusmaa jätkab tööd koos leppe teiste osalistega, pidades silmas Suurbritanniat, Saksamaad, Venemaad, Hiinat ja Iraani.

USA lahkus leppest 2018. aastal ning Trump ütles kolmapäeval, et teistel leppe osalistel on nüüd aeg sama teha.

Iraani president Hassan Rouhani ütles neljapäeval telefonivestluses Briti peaministri Boris Johnsoniga, et Teheran on valmis taastama täielikult oma kohustused leppe suhtes, kui selle Euroopa pool «naaseb oma lubaduste juurde» ja aitab islamivabariigil minna mööda USA kehtestatud sanktsioonidest.

Euroopa Liidu välisministrid kohtuvad reedel Brüsselis, et arutada Iraani kriisi.

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel kaitses neljapäeval Iraani tuumalepet ja hoiatas Rouhanit, et Teheran ei astuks «pöördumatuid samme».

Trumpi üleskutse järgnes Iraani raketirünnakutele kahe Iraagi sõjaväebaasi vastu, kus paiknevad USA ja koalitsioonijõudude üksused. Iraani rünnaku ajendiks oli revolutsioonikaardi eliitüksuse Quds juhi kindral Qasem Soleimani hukkumine Bagdadis USA korraldatud droonirünnakus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles