Hispaania uueks välisministriks saab rahvusvahelise kaubanduse ekspert

Copy
Hipaania uueks välisministriks saav rahvusvahelise kaubanduse ekspert Arancha González Laya 23. septembril New Yorgis.
Hipaania uueks välisministriks saav rahvusvahelise kaubanduse ekspert Arancha González Laya 23. septembril New Yorgis. Foto: Riccardo S. Savi/AFP/Scanpix

Hispaania uueks välisministriks esitati reedel rahvusvahelise kaubanduse ekspert Arancha González Laya, ta vahetab välja detsembris Euroopa Liidu välispoliitikajuhiks asunud Josep Borrelli. 

González oli Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WHO) endise peadirektori Pascal Lamy kantseleiülem 2005.–2013. aastani ning asus seejärel Rahvusvahelise Kaubanduskeskuse tegevdirektori kohale, kus ta töötas selle reedeni. 

Peaminister Pedro Sáncheze kantselei teatel saab Hispaania välispoliitika prioriteediks olema «majandusdiplomaatia». 

Inglise, prantsuse, saksa, itaalia ja baski keelt kõnelev González alustab tööd esmaspäeval koos oma kolleegidega Sotsialistliku Tööpartei (PSOE) ja Podemose koalitsioonivalitsuses. 

Tegemist on esimese koalitsioonivalitsusega Hispaanias pärast 1930. aastaid. 

Hispaanias ei ole olnud täielikult toimivat valitsust alatest eelmise aasta aprillist, sest patiseisuga lõppesid nii aprilli- kui novembrivalimised.

Sánchez vannutati kolmapäeval kuningas Felipe VI ees Hispaania peaministriks, päev varem oli ta võitnud parlamendi usaldushääletuse.

Podemose liider Pablo Iglesias saab esimeseks asepeaministriks. Lisaks temale on valitsuses veel kolm asepeaministrit, üheks neist on peaministri praegune asetäitja Carmen Calvo ja teiseks praegune majandusminister Nadia Calviño. 

Podemose endine pressiesindaja ja Iglesiase elukaaslane Irene Montero on uues valitsuses võrdõiguslikkuse minister. 

Vasapopulistlikule valimisliidule Unidas Podemosele jätkus veel kaks ministrikohta: jurist Yolanda Diaz saab Hispaania uueks tööministriks ja kommunistist parlamendisaadik Alberto Garzón saab tarbijaküsimuste ministri portfelli. Sotsioloog Manuel Castells, kes on Podemosele lähedal, saab Hispaania uueks ülikoolide ministriks. 

Uuel koalitsioonil on parlamendis vaid 155 kohta 350-st, mis võib muuta seaduste vastuvõtmise keerukaks. Uue parlamendi esimeseks väljakutseks saab olema uue eelarve vastuvõtmine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles