Pompeo: Soleimani plaanis suurt rünnakut USA saatkondade vastu (1)

Copy
USA välisminister Mike Pompeo (vasakul) ja rahandusminister Steven Mnuchin reedel Valges Majas pressikonverentsil.
USA välisminister Mike Pompeo (vasakul) ja rahandusminister Steven Mnuchin reedel Valges Majas pressikonverentsil. Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

Iraani revolutsioonikaardi kindral Qasem Soleimani plaanis peatset laiaulatuslikku rünnakut USA saatkondade ja teiste asutuste vastu, enne kui ta USA droonirünnakus tapeti, ütles välisminister Mike Pompeo reedel. 

«Me ei tea täpselt, mis päeval ta oleks selle täide viinud, aga see oli väga selge. Qasem Soleimani plaanis isiklikult laiaulatuslikku rünnakut Ameerika huvide vastu ja rünnakuoht oli vahetu,» ütles Pompeo Valges Majas ühisel pressikonverentsil USA rahandusministri Steven Mnuchiniga.

Tema sõnul oli Ühendriikidel täpne teave USA saatkondade, sõjaväebaaside ja muude asutuste vastu plaanitud rünnakute kohta.

Iraan vastas revolutsioonikaardi välisoperatsioonidega tegeleva eliitüksuse Quds juhi Soleimani tapmisele ööl vastu 3. jaanuari Bagdadi rahvusvahelise lennujaama lähedal 22 raketi tulistamisega kahe USA sõdureid majutava sõjaväebaasi pihta Iraagis ööl vastu 8. jaanuari. 

Mnuchin teatas sanktsioonide kehtestamisest kaheksale kõrgele Iraani ametnikule ning rohkem kui tosinale islamivabariigi metallurgiafirmale.

Kaheksat ametnikku karistatakse tema sõnul sanktsioonidega tegevuse eest piirkonna destabiliseerimisel. 

«Nende sammude tulemusena lõikame ära miljardite dollarite väärtuses toetust Iraani režiimile,» sõnas Mnuchin ajakirjanikele. 

Uusi sanktsioone Iraanile lubas USA president Donald Trump kolmapäeval pärast Iraani raketirünnakuid USA sõdureid majutavatele Iraagi baasidele tehtud telepöördumises. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles