Video ⟩ Pentagon süüdistab Vene sõjalaeva kokkupõrkeohu tekitamises (15)

Copy
Vene sõjalaev (taga) sõitis USA sõjalaevale ohtlikult lähedale.
Vene sõjalaev (taga) sõitis USA sõjalaevale ohtlikult lähedale. Foto: AP/Scanpix

Pentagon süüdistas reedel Vene laevastikku agressiivses käitumises, mis oleks Araabia merel äärepealt USA sõjalaevaga kokkupõrke põhjustanud.

Vene sõjalaev eiras USS Farraguti kokkupõrkehoiatust ja tuli laevale väga lähedale, enne kui kurssi muutis, teatas USA 5. laevastik, avaldades ka video juhtumist.

Avalduses öeldakse, et Vene sõjalaev viivitas rahvusvaheliste reeglite täitmisega ja käitus agressiivselt, suurendades kokkupõrkeohtu.

Ühendriikide laevastiku pressiesindaja mereväekomandör Josh Frey sõnul andis USA Arleigh Burke'i klassi sõjalaev viiel korral hoiatussignaali, kuid Vene laev eiras seda. 

Kuigi Vene laev pöördus kokkupõrkekursilt kõrvale, viis ta suunamuutuse läbi viisil, mis suurendas kokkupõrkeriski, märkis ta. 

Frey lisas, et USS Farragut oli Araabia merel läbi viimas rutiinset missiooni. 

Venemaa väidab vastupidist

Venemaa kaitseministeerium lükkas Pentagoni süüdistused tagasi ja väitis, et olukord oli täpselt vastupidine.

«USA esindajate väited nagu oleks Venemaa alus lähenenud hävitajale Farragut ei pea paika. See oli USA hävitaja, mis rikkus kõige räigemalt rahvusvahelisi reegleid kokkupõrgete vältimiseks,» kirjutati kaitseministeeriumi avalduses.

«Vahejuhtumini viis USA sõjalaeva meeskonna ebaprofessionaalne käitumine ja rahvusvaheliste reeglite tahtlik rikkumine,» lisati teadaandes.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles