Iraan tunnistas Ukraina reisilennuki eksikombel allatulistamist (120)

Copy
Kindral Amirali Hajizadeh (paremal) USA rünnakus tapetud kindral Qasem Soleimani matusetseremoonial.
Kindral Amirali Hajizadeh (paremal) USA rünnakus tapetud kindral Qasem Soleimani matusetseremoonial. Foto: AP/Scanpix

Iraan teatas täna, et Teheranist õhku tõusnud Ukraina lennufirma reisilennuki allakukkumise ja kõigi pardal olnud 176 inimese surma põhjustas Iraani relvajõudude eksikombel välja tulistatud rakett.

President Hassan Rouhani sõnul tuvastas sõjaväe uurimine, et Boeing 737 allakukkumise taga olid inimeksimuse tõttu lennuki pihta tulistatud raketid. Ta nimetas juhtunut andestamatuks veaks.

Revolutsioonikaardi õhujõudude ülem ütles täna, et vastutuse juhtunu eest võtab tema.

«Võtan täie vastutuse ja allun ükskõik millisele otsusele,» ütles brigaadikindral Amirali Hajizadeh Iraani riigitelevisioonis.

«Ma eelistaksin pigem surra, kui näha sellist intsidenti,» ütles ta. 

Kindrali sõnul oli tegemist lühimaaraketiga, mis plahvatas lennuki kõrval. «Seetõttu sai lennuk ka lühikest aega lendamist jätkata,» lisas Hajizadeh.

«See (lennuk) plahvatas kokkupuutel maaga.»

Ta selgitas, et Iraani raketisüsteemi operaator pidi sidesüsteemide segamise tõttu langetama otsuse iseseisvalt. Operaator pidas kindrali sõnul reisilennukit Boeing 737 tiibraketiks ja tal oli otsustamiseks aega kümme sekundit.

Enne kannapööret olid Iraani ametnikud kategooriliselt eitanud lääneriikide väiteid, et Ukraine International Airlinesi (UIA) lennukit tabas katastroofilise vea tagajärjel rakett. Spekuleeritakse, et sõjavägi varjas tsiviilametnike eest juhtunu üksikasju.

Kiievisse teel olnud lennuk kukkus ühele tühjale väljale peatselt pärast õhkutõusu Teheranis asuvast Khomeini rahvusvahelisest lennujaamast kolmapäeval enne koitu.

Õnnetus juhtus vaid mõned tunnid pärast Iraani relvajõudude raketirünnakut Iraagis asuvatele ja USA üksusi võõrustavatele baasidele. Rünnak oli kättemaks USA droonilöögile Iraagis, kus hukkus Iraani tippkindral Qasem Soleimani.

Lennuõnnetuse järel ilmus veebi video, millest oli näha, kuidas lennuki poole liikus kiirelt liikunud objekt enne sähvatust ja plahvatuse kärgatamist. Pärast video ilmumist asusid riigid nõudma Iraani võimudelt usutavat uurimist ja surve Iraanile kasvas.

Iraani ülestunnistuse järel asusid Ukraina ja Kanada liidrid nõudma Teheranilt ka vastutuse võtmist ja ohvritele õigluse tagamist.

Esimesena tunnistasid viga Iraani relvajõud. Nad teatasid, et UIA lennukit peeti ekslikult vaenulikuks lennukiks ajal, mil vaenlasest lähtuv oht oli nende arvates kõrgeimal tasemel.

«Iraani Islamivabariik kahetseb sügavalt seda kohutavat viga,» ütles president Rouhani Twitteris.

«Relvajõudude sisejuurdlus jõudis järeldusele, et Ukraina lennuki kohutava õnnetuse ja 176 süütu inimese surma põhjustasid kahetsusväärselt inimliku eksimuse tõttu tulistatud raketid,» lisas ta.

Kaastunnet avaldas ohvrite peredele ka Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei.

Päästetöötajad Teherani lennuvälja lähistel Shahedshahris alla kukkunud Ukraina lennufirma Boeing 737 rususid läbi otsimas. 
Päästetöötajad Teherani lennuvälja lähistel Shahedshahris alla kukkunud Ukraina lennufirma Boeing 737 rususid läbi otsimas. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/Scanpix

Iraan kurvastab ja kahetseb

Valitsuse veebilehel avaldatud teates ütles Rouhani, et Iraani relvajõud olid Soleimani surma järel kõrgendatud valmisolekus, sest ootasid USA võimalikku vastulööki.

«See katastroofiline viga teeb Iraani väga kurvaks ning väljendan Iraani Islamivabariigi nimel sügavat kaastunnet selle valuliku katastroofi ohvrite peredele,» ütles ta.

Rouhani andis enda sõnul korralduse kõikidele asjassepuutuvatele ametkondadele korralduse teha kõik, et tapetute pered saaksid kompenseeritud.

«See valus juhtum pole miski, mida saab ületada lihtsasti.»

«Selle andestamatu vea toimepanijad antakse kohtu alla,» lisas ta.

«Tuleb astuda vajalikud sammud ja rakendada meetmed riigi kaitsesüsteemi nõrkade kohtade eemaldamiseks, et selliseid katastroofe ei juhtuks enam iial.»

Sõjaväe sõnul tulistati raketid, kui reisilennuk pööras Iraani revolutsioonikaardi «tundliku sõjalise keskuse» poole.

«Sellistes tingimustes sai lennuk tabamuse inimliku eksimuse tõttu ja tahtmatul moel,» lisas sõjavägi. Relvajõud lubasid selliste tragöödiate kordumise vältimiseks oma süsteeme uuendada. 

Revolutsioonikaardile lähedase uudisteagentuuri Fars sõnul andis Khamenei riigi julgeolekuametnike ladvikule korralduse lennuõnnetust põhjalikult uurida ja teha selle tulemus avalikuks.

Fars lisas: «Kui mõned üksikisikud, mis tahes ametikohal, olid asjast teadlikud, kuid tegid tegelikkusele vastukäivaid avaldusi või varjasid tõde mis tahes põhjusel, siis tuleks nad nimetada ja kohtu alla anda.»

Päevi polnud selge, kas lennuki tulistasid alla Iraani regulaarväed või mõjukas revolutsioonikaart, mis allub otse Khameneile. Iraani relvajõudude ühendväejuhatus samas teatas, et revolutsioonikaardi ametnikud said käsu esitada avalikkusele «üksikasjalik selgitus».

Teheranis Ukraina lennukiga juhtunud õnnetuses hukkunud ukrainlaste mälestamine Kiievi Borõspili lennujaamas
Teheranis Ukraina lennukiga juhtunud õnnetuses hukkunud ukrainlaste mälestamine Kiievi Borõspili lennujaamas Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/Scanpix

Riigid nõuavad õigluse jaluleseadmist

Enamik UIA lennuki 167 reisijast ja üheksast meeskonnaliikmest olid kas iraanlased või Iraani-Kanada topeltkodakondsed, kuid nende seas oli ka ukrainlasi, afganistanlasi, britte ja rootslasi.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nõudis Iraanilt lennuki allatulistamise eest vastutavate inimeste vastutuselevõtmist, kompensatsiooni maksmist ja ametlikku vabandamist läbi diplomaatiliste kanalite.

«Ootame Iraanilt... süüdiolevate inimeste kohtu alla andmist,» kirjutas Zelenskõi Facebookis.

Lisaks ootab ta õnnetuse täielikku ja avalikku uurimist. Iraanis on praegu Ukraina uurijate meeskond.

«Meie 45 spetsialisti peaksid saama õigluse jaluleseadmiseks täieliku ligipääsu ja koostöö,» rõhutas Zelenskõi.

Presidendi kantselei tõdes, et Iraan on andnud üle piisavalt informatsiooni, sealjuures videosid ja fotosid, mis annab alust arvata, et juurdlus allatulistatud Ukraina reisilennuki suhtes tuleb objektiivne ja kiire.

Kanada peaministri Justin Trudeau sõnul peavad juhtunu põhjustanud inimesed võtma vastutuse. Lisaks nõudis ta läbipaistvust ning õigluse tagamist ohvritele ja nende peredele.

«See on rahvuslik tragöödia ning kõik kanadalased leinavad koos,» kirjutas tema kantselei avalduses.

Iraani sõjavägi lubas süü omaks võtnud teates, et rakettide tulistamise eest vastutavad isikud antakse kohtu alla.

Iraan lükkas osa süüst Ühendriikidele

Õnnetuse taustal kõrguvad Lähis-Idas Soleimani tapmise tõttu kasvanud pinged ja hirm USA ja Iraani täiemahulise sõja puhkemise ees.

Washington tappis Soleimani enda sõnul USA saatkondi ähvardanud vahetu ja suure rünnaku eest. Iraan tõotas vastata ränga kättemaksuga ja hiljem ründas USA baase Iraagis.

Teheran asetas osa Ukraina lennukit tabanud õnnetuse süüst pärast ülestunnistust ka Washingtonile.

«Katastroofini viis inimlik eksimus USA avantürismi põhjustatud kriisi ajal,» kirjutas Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif Twitteris.

«Väljendame sügavat kahetsust, vabandame ja saadame kaastundeavaldused meie rahvale, ohvrite peredele ja teistele mõjutatud riikidele.»

Iraan kutsus lennukiga juhtunut uurima USA, Ukraina, Kanada ja teised riigid.

Kolmapäeval aset leidnud katastroof oli Iraani rängim pärast 1988. aasta juulit, mil USA sõjavägi tulistas Pärsia lahe kohal eksikombel alla ühe Iran Airi reisilennuki. Kõik 290 pardal olnud inimest said surma.

Leht New York Times avaldas veebis video, millest on näha hetke, mil Ukraina lennuk raketiga pihta sai.

Ülesvõttelt on näha taevas tõusvas joones ja kiirelt liikuvat objekti ning pisut hiljem eredat sähvatust, mis mõnevõrra hääbub ja siis edasi liigub. Mõned sekundid hiljem on kuulda plahvatust ja taevas läheb eredaks.

Paljud lennufirmad tühistasid õnnetuse järel Iraani kaudu lendama pidanud lennud või suunasid nad riigi õhuruumist mööda.

Riigid üle maailma ärgitasid vaenupooli vaoshoitusele ja Lähis-Ida pingeid leevendama. Kartus täiemahulise sõja ees taandus pärast seda, kui USA president Donald Trump teatas kolmapäeval, et Iraani sõjavägi oli Iraagis baaside ründamise järel vaenutegevuse lõpetanud.

Kommentaarid (120)
Copy
Tagasi üles