Taiwani president tagas endale teise ametiaja, ärgitas Hiinat loobuma ähvardustest

Copy
Taiwani presidendi Tsai Ing-weni poolehoidjad juubeldamas.
Taiwani presidendi Tsai Ing-weni poolehoidjad juubeldamas. Foto: Reuters / Scanpix

Taiwani demokraatiameelne president Tsai Ing-wen tagas endale ülekaaluka võiduga valimistel teise ametiaja, ilmnes täna õhtul avaldatud ametlikest tulemustest.

Keskvalimiskomisjoni andmeil toetas teda 57 protsenti hääletanuist. Tsai poolt anti 8,2 miljonit häät ehk 1,3 miljonit rohkem kui 2016. aastal. 

Tema pearivaali Han Kuo-yu'd Hiina-sõbralikust Kuomintangi parteist toetas 39 ja sõltumatut kandidaati James Soongi neli protsenti.

Han tunnistas oma valimiskaotust. «Ma helistasin Tsaile, et teda õnnitleda,» lausus ta oma poolehoidjaile riigi lõunaosas Kaohsiungi linnas. 

«Tal on uus mandaat järgmiseks neljaks aastaks.»

Valimiskampaania keskendus suuresti habrastele suhetele Hiinaga, mis peab Taiwani oma lahutamatuks osaks ja on tõotanud selle ühel päeval endaga liita vajadusel kasvõi jõuga. 

Kuid Hiina on ka Taiwani suurim kaubanduspartner.

Tsai on kuulutanud enda Taiwani liberaalsete väärtuste kaitsjaks Hiina üha autoritaarsemaks muutuva presidendi Xi Jinpingi eest. 

Han (62) toetab märksa soojemaid suhteid Hiinaga, öeldes, et see suurendab Taiwani jõukust. Ta on süüdistanud praegust administratsiooni tarbetus vastandumises Pekingiga ning nimetanud valimisi valikuks rahu ja kriisi vahel.

Tsai võit vihastab kahtlemata Pekingit, mis ei ole teinud saladust, et soovib tema lahkumist.

Tsai erakonnal on parlamendis enamus ning see jääb analüütikute sõnul püsima. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles