Pika pausi järel kogunenud Põhja-Iiri parlament nimetas valitsusjuhi

Copy
Põhja-Iiri esimene minister Arlene Foster.
Põhja-Iiri esimene minister Arlene Foster. Foto: PA images/Scanpix

Pärast kolmeaastast pausi kogunenud Põhja-Iiri seadusandlik kogu nimetas täna piirkonna esimeseks ministriks Demokraatlik-Unionistliku Partei (DUP) liidri Arlene Fosteri ja tema asetäitjaks vabariikliku Sinn Féini asejuhi Michelle O'Neilli.

Belfastis Stormontis koos käiva Põhja-Iiri parlamendi töö oli peatatud alates 2017. aasta jaanuarist, kui Sinn Féini ja Briti kroonile lojaalse DUP-i valitsus pärast raha väärkasutamise skandaali lagunes, kuid Suurbritannia eelseisev lahkumine Euroopa Liidust on andnud uue tõuke ühisosa leidmiseks.

Põhja-Iiri võistlevad parteid teatasid võimujagamiskokkuleppest reedel. «Sinn Féin otsustas astuda taas võimujagamisinstitutsiooni ja nimetada ministrid võimujagamisvalitsusse,» ütles erakonna juht Mary Lou McDonald.

Sama lubaduse andis tema DUP-i kolleeg Foster, kes nimetas lepingut õiglaseks ja tasakaalustatuks.

«Lepe tunnistab, et elame ühises ühiskonnas. Lepe tunnistab, et ühtegi identiteeti ei tohi asetada teisest kõrgemale,» ütles ta BBC raadiole. «Me oleme valmis assambleesse naasma.»

Leping nõuab, et Põhja-Iiri valitsus tunnustaks ametlikult iiri keele staatust ja austaks kõigi inimeste vabadust valida, kinnitada, säilitada ja arendada enda rahvuslikku ja kultuurilist identiteeti.

Samuti eemaldatakse selle järgi vetomehhanism ja sunnitakse erakondi vaidlustes konsensust otsima.

Briti valitsus lubas Põhja-Iirimaale suure rahasüsti, kui vabariiklased ja unionistid oma erimeelsused ületavad. Rahastuse täpne summa pannakse Downing Streeti teatel paika siis, kui leppe sünd on kindel.

Viimane kõnelustevoor Põhja-Iiri parteide vahel käivitati pärast Briti üldvalimisi 12. detsembril, millega DUP kaotas oma positsiooni Briti parlamendis. Samuti vähenes toetus Sinn Féinile. 

Aastal 1998 allkirjastatud Põhja-Iiri rahulepe, mille eesmärk oli lõpetada kolm aastakümmet kestnud vägivaldne periood ehk The Troubles, näeb ette võimu jagamist regiooni kahe suurima partei vahel. 

Kõnelused valitsuse moodustamiseks kulgesid raskustega iiri keele kasutamise ja vetoõiguse küsimuste tõttu. 

Kõnelusi raskendas ka asjaolu, et DUP-il oli 2017. aasta juunist Briti parlamendi eelmises koosseisus kaalukeele roll. Nimelt tagasid DUP-i saadikud Briti konservatiivide valitsusele parlamendienamuse. 

DUP keskendus seejärel Brexiti läbirääkimiste mõjutamisele Londonis, kuid partei jäi sellest rollist konservatiivide suurvõidu järel 12. detsembril ilma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles