Reinsalu avaldas Pompeole toetust: USA-l on õigus enesekaitsele (1)

Copy
Urmas Reinsalu ja Mike Pompeo kohtumine eelmise aasta sügisel.
Urmas Reinsalu ja Mike Pompeo kohtumine eelmise aasta sügisel. Foto: Välisministeerium

Eesti ja USA välisminister arutasid laupäeval telefonivestluses pingelist julgeolekuolukorda Iraagis. 

Välisminister Urmas Reinsalu kinnitas seoses pingetega Iraani ja Ameerika Ühendriikide vahel oma kolleegile Mike Pompeole Eesti poolset toetust ning rõhutas, et USA-l on  õigus enesekaitsele vastavalt ÜRO põhikirjale.

«Olen kutsunud Iraani üles Lähis-Idas destabiliseerivat tegevust lõpetama,» sõnas Reinsalu. Tema sõnul on oluline jõuda olukorra maandamiseni diplomaatilisel teel ning Eesti töötab ÜRO Julgeolekunõukogu liikmena koos teiste riikidega selle nimel, et pingeid Lähis-Idas maandada ning konflikti edasist arenemist vältida. 

Välisminister Pompeo tänas Eesti välisministrit toetuse eest ning rõhutas vajadust koostööks liitlaste vahel. 

Reinsalu sõnul on oluline, et Iraan ei saaks tuumariigiks ning ei jätkaks raketiprogrammi arendamist. Selles küsimuses on tähtis Atlandi liitlaste koostöö. 

Välisminister kinnitas USA kolleegile, et Eesti peab strateegiliselt oluliseks nii kahepoolset kui ka Atlandi kogukonna koostööd USA-ga nii ÜRO Julgeolekunõukogus, NATO-s kui ka Euroopa Liidu tasandil. 

Vestluses kõneleti samuti eilsest Euroopa Liidu välisministrite kohtumisest ning Ukraina reisilennuki allatulistamise uurimisega seonduvast. 

Mõlemad välisministrid kinnitasid üle vastastikust pühendumist kollektiivse julgeoleku tagamisele vastavalt NATO põhikirjale. 

Urmas Reinsalu kohtub Iraani välisministriga Zarifiga järgmisel nädalal New Dehlis. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles