Prantsusmaa juhtiv ametiühing lükkas valitsuse ettepaneku tagasi

Copy
Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni vastased meeleavaldused Prantsusmaal Pariisis.
Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni vastased meeleavaldused Prantsusmaal Pariisis. Foto: LUCAS BARIOULET / AFP

Riigi lähiajaloo pikimat transporditööliste streiki juhtiv Prantsuse ametiühing teatas laupäeval valitsuse kompromissettepanekut tagasi lükates, et on valitsuse pensionireformi peatamises otsusekindlam kui kunagi varem. 

Ametiühing CGT lisas avalduses, et valitsus kinnitas äsja ametiühingutele, et kavatseb säilitada esitatud seaduse selle praegusel kujul. 

Prantsuse valitsus tegi laupäeval pensionireformi vastu streiki jätkavatele ametiühingutele ettepaneku võtta tagasi reformi suurimat vastuseisu tekitanud element ehk täispensioni alguse tõstmine 62. eluaastalt 64.-le.

«Selleks, et näidata oma usaldust sotsiaalpartnerite vastu...olen valmis eemaldama seadusest lühiajalise meetme, mille olin välja pakkunud,» et tõsta pensioniiga alates aastast 2027 64-le eluaastale, kirjutas peaminister Édouard Philippe kirjas ametiühingujuhtidele päev pärast seda, kui poolte kõnelused olid tulemusteta lõppenud. 

CGT nimetas laupäeva õhtul peaministri ettepanekut «suitsukatteks», mille eesmärk on meelitada mõned ametiühingud reformi tervikuna toetama. 

Pensionireform näeb ette praeguse 42 pensionisüsteemi üheks koondamist ja punktisüsteemi. See ei ole meeltmööda paljudele avaliku sektori töötajatele, näiteks vedurijuhtidele, sadamatöölistele ja Pariisi ooperi töötajatele, kes saavad praeguse süsteemidega soodustusi ja varem pensionile.

Pensionireformi vastane streik algas 5. detsembril ja on praeguseks kestnud 38 päeva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles