Praha linnapea taunis Hiinat ja teatas partnerlusleppest Taipeiga (1)

Copy
Praha linnapea Zdeněk Hřib 16. detsembril Budapestis.
Praha linnapea Zdeněk Hřib 16. detsembril Budapestis. Foto: TAMAS KASZAS/Reuters/Scanpix

Praha linnapea mõistis pühapäeval Hiina ebausaldusväärse partnerina hukka ja ütles ühele Saksa ajalehele, et allkirjastab partnerlusleppe Taiwani pealinna Taipeiga. 

Zdeněk Hřibi märkused annavad hoogu juurde vaidlusele Praha ja Pekingi vahel, mis on kahjustanud Tšehhi-Hiina suhteid, hoolimata Tšehhi presidenti Miloš Zemani püüetest kaht riiki teineteisele lähendada. 

Tšehhi Piraadiparteisse kuuluv Praha meer ütles külaliskommentaaris Saksa nädalalehele Welt am Sonntag, et Hiina on ülimalt kibestunud ja püüab mõjutada Tšehhi avalikku arvamust. 

Praha otsustas oktoobris tühistada partnerlusleppe (twinning agreement) Pekingiga, sest hiinlased ei olnud nõus kõrvaldama leppest klauslit, milles öeldi, et Praha toetab ühe Hiina põhimõtet. See tähendanuks Taiwani mittetunnustamist.

Praha-Pekingi partnerluslepe sõlmiti 2016. aastal, kuid 2018. aasta novembris Praha linnapeaks saanud Hřib taandus sellest just ühe Hiina põhimõtte klausli tõttu. 

Saksa nädalalehes kirjutas Hřib, et ei saanud allkirjastada kokkulepet, mis oleks sundinud Prahat võtma sõna Tiibeti ja Taiwani iseseisvuse vastu. 

Peking peab Taiwani lahkulöönud provintsiks ja on lubanud selle vajadusel jõuga taasliita. 

Praha linnapea kavatseb enda sõnul allkirjastada esmaspäeval partnerlusleppe hoopis Taipeiga. «Sel moel oleme kaotanud ühe partneri, kuid võitnud teise,» lausus ta. 

Hřib ei propageeri enda sõnul diplomaatiliste või majandussidemete katkestamist Hiinaga, samas ärgitab ta Euroopa demokraatiaid kaaluma põhjalikult sellise riskantse ja ebausaldusväärse partneriga «voodisse hüppamist». 

«Kutsun teid kõiki mitte loobuma ähvarduste ja väljapressimise valguses oma väärtustest ja isiklikust aususest,» ütles Praha meer. 

Hřib süüdistas ühtlasi Tšehhi valitsust 40 aastat kestnud kommunistlikule režiimile lõpu teinud 1989. aasta rahumeelse sametrevolutsiooni ideaalide tähelepanuta jätmises. 

«Linnapeana töötan oma kampaanialubaduse täitmise nimel naasta demokraatia ja inimõiguste austamise kursile,» kirjutas Praha linnapea. 

«Need on sametrevolutsiooni väärtused, mille meie vabariigi praegune juhtkond tähelepanuta jätab,» märkis ta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles