Tais kogunes «jooksule diktatuuri vastu» tuhandeid inimesi

Copy
Tailased "jooksul diktatuuri vastu".
Tailased "jooksul diktatuuri vastu". Foto: AP/Scanpix

Umbes 10 000 inimest osales täna Tai pealinnas Bangkokis korraldatud «jooksul diktatuuri vastu». 

Jooksjad kogunesid ühes Bangkoki pargis enne koidikut, et avaldada meelt 2014. aastal riigipöördega võimu haaranud endise huntaliidri Prayut Chan-O-Cha valitsuse vastu, mida toetab sõjaväele lojaalseid saadikuid täis parlament. 

Jooksu organiseeris miljardär Thanathorn Juangroongruangkit, kes juhib sõjaväevastast parteid, mis seisab silmitsi laialisaatmisega. 

«Sa tunned rahva viha ja pettumust valitsuse suhtes,» ütles Thanathorn enne jooksu. «Ma arvan, et see on esimene samm üldise muutuse suunas Tais.»

Enne jooksu nõudsid meeleavaldajad Prayuti lahkumist valitsusjuhi kohalt. Protestijad kasutasid «Näljamängude» filmidest tuntud käemärki, mis sümboliseerib vabadust autoritaarse võimu alt. 

«Ma tahan valitsust, kes hoolitseks rahva eest ning kulutaks raha meie heaolu ja keskkonna peale, mitte tankide ja allveelaevade ostmiseks,» ütles üks jooksjatest, kes oli riietunud tankiks. 

Prayut jäi võimule pärast mulluseid valimisi armee määratud senati toetusel, kuid tema enamus parlamendis on väike. 

Protestijooksu ajal korraldati ka vastuaktsioon «Kõnni onu toetuseks» ühes teises pargis, kuhu saabus tuhandeid Prayuti toetajaid. Prayuti hellitusnimi on Onu Tu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles