Ühendriigid uusi Iraani kättemaksurünnakuid ei oota

Copy
Iraani uudisteagentuuri ISNA pilt 11. jaanuaril toimunud üritusest, kus inimesed mälestasid Teherani lähistel alla tulistatud Ukraina reisilennuki surmasaanud reisijaid ja meeskonnaliikmeid.
Iraani uudisteagentuuri ISNA pilt 11. jaanuaril toimunud üritusest, kus inimesed mälestasid Teherani lähistel alla tulistatud Ukraina reisilennuki surmasaanud reisijaid ja meeskonnaliikmeid. Foto: Mona Hoobehfekr / AP / Scanpix

Ühendriikide kaitseministri Mark Esperi sõnul arvab USA valitsus, et Iraan ei ole ette valmistamas uusi rünnakuid kättemaksuks USA õhulöögile, mis tappis Iraani tippkindrali.

Esperi arvates on Iraani valitsusel selleks praegu liiga palju siseriiklikku survet, sest Iraani relvajõud tulistasid 8. jaanuaril alla Ukraina reisilennuki ja tapsid 176 selle pardal olnud inimest. Enamik hukkunutest olid iraanlased või Iraani-Kanada topeltkodakondsed.

«Näete iraani rahvast tõusmas püsti ning kinnitamas oma õigusi, soovi parema valitsemise järgi. Nõudmas teist režiimi,» lausus Esper usutlustes telekanalitele CBS ja CNN.

Iraanlasi pahandavad lennuki allatulistamine ja juhtumi järel Iraani tippametnikelt tulnud eksitavad selgitused. Valitsusel kulus lennuki kogemata allatulistamise tunnistamiseks mitu päeva.

Vassimise tõttu ähvardavad hiljuti USA-ga sõja lävele astunud Iraani valitsust suured tänavaprotestid.

Sel taustal hoiatas Ühendriikide president Donald Trump pühapäeval Teherani protestijate tapmise eest.

«Iraani liidritele ütlen: ära tapa oma protestijaid,» teatas Trump Twitteris.

«Te olete juba tapnud või vangi pannud tuhandeid ning maailm jälgib teid. Mis veelgi tähtsam, USA jälgib teid. Lülitage oma internet taas sisse ja laske ajakirjanikel vabalt liikuda. Lõpetage oma suursuguse iraani rahva tapmine,» rõhutas ta.

Esperi sõnul tuleks Iraani tunnustada Ukraina lennuki allatulistamise ülestunnistamise eest.

«Minu kõhutunne ütleb, et see oli õnnetus,» ütles minister. Kuigi Iraani valitsus süüdistas algselt Ameerika propagandat, siis lõppastmes käitusid nad süü ülestunnistamisega õigesti, lisas Esper.

Tema sõnul on jätkuvalt jõus USA pakkumine alustada Iraaniga eeltingimusteta kõnelusi uue tuumaleppe üle.

«Oleme nõus maha istuma ja eeltingimusteta arutama edasiteed, samme, mille astumine teeb Iraanist normaalsema riigi.»

Esper lisas, et Iraani poolsõjaväeline üksus Quds on jätkuvalt ohtlik kogu Lähis-Idas, kuid rünnakuplaanid, mida koostas Iraagis 3. jaanuaril tapetud Qudsi tippkindral Qasem Soleimani, said «segi paisatud».

Ministrit survestati kommenteerima Trumpi avaldust, mille järgi arvab president, et Soleimani kavandas nelja USA saatkonna ründamist. Esper nõustus, et Soleimani kavandas rünnakuid mitme USA rajatise vastu, kuid ei öelnud, et rajatiste seas oli neli saatkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles