Stockholmi kesklinnas toimunud plahvatuses ei kahtlustata terrorismi (2)

Copy
Stockholmi politsei uurimas plahvatuse sündmuspaika.
Stockholmi politsei uurimas plahvatuse sündmuspaika. Foto: JANERIK HENRIKSSON/AFP/Scanpix

Stockholmis toimunud plahvatuses ei ole praegu põhjust kahtlustada terrorismi, teatas politseiülem Erik Widstrand.

«See on üks võimsamatest plahvatustest, mis meie piirkonnas on olnud,» sõnas Widstrand. Stockholmi politsei uurib plahvatust koos Rootsi kaitsepolitsei ja jõuguvägivalla ohjeldamiseks asutatud politsei erioperatsiooni Rimfrostiga. Widstrandi sõnul on koostöö nii tõsiste kuritegude puhul tavapärane. Uurimisse on kaasatud ka Uppsala politsei, sest ka nende piirkonnas toimus öösel plahvatus.

Stockholmi plahvatus leidis aset kesklinnas Östermalmi linnaosas Gyllenstiernsgatanil paikneva korrusmaja juures, mis sai plahvatuses kõvasti kannatada.

«On alust arvata, et plahvatus toimus majas sees või selle lähedal, kuid meil ei ole veel  plahvatuspaiga osas täit selgust,» teatas hommikul Mats Eriksson Stockholmi politseist. Ta ütles: «Lähedal paiknevad autod said kahjustusi, kuid tõenäoliselt ei plahvatanud ükski auto.» Stockholmi politsei teatel ei ole keegi plahvatuses viga saanud. 

Korrusmajast, mille kõrvale lõhkekeha paigutati, sai kõige enam kannatada esimese korruse trepikoda. Teiste plahvatusele lähedal olnud majade puhul said kahjustada aknad. Üks auto hävis täielikult ning tänav oli täis klaasikilde ja autoosi.

Stockholmi plahvatuses sai kahjustada ka mitu autot.
Stockholmi plahvatuses sai kahjustada ka mitu autot. Foto: ANDERS WIKLUND/AFP/Scanpix

Naaber pidas plahvatust äikeseks

Naabermaja elanik kirjeldas võimsat plahvatust, mis pani aknad värisema, kuid ta arvas, et tegemist on äikesega. Siis nägi ta aga rõdult plahvatuse tagajärgi.

«Tänavale tuli palju pääste-, politsei- ja kiirabiautosid,» sõnas naabermaja elanik. «Seal oli suur metallplaat, mis võis olla uks või auto katus. Tänavalamp pani klaasikillud särama.»

Naabermaja elanikku ärritas kõige rohkem see, et plahvatuses kannatanud majas on ka kool. «Kui plahvatus oleks toimunud paar tundi hiljem, oleks see olnud täielik katastroof.»

Uudisteagentuur TT fotograaf Anders Wiklund ärkas plahvatuse tõttu üles, kuigi elab sellest umbes pooleteise kilomeetri kaugusel. «See oli võimas kärgatus, mida oli kuulda kõikjal Stockholmis.»

Ka Uppsalas ei olnud vigastatuid

Uppsalas toimus võimas plahvatus kell viis hommikul kesklinna restorani ees, teatas Rootsi rahvusringhääling SVT.

«Saime teateid võimsast plahvatusest, mida oli kuulda mitmel pool Uppsala kesklinnas,» sõnas Fabian Hamnqvist Uppsala politseist. «Oleme plahvatuspaiga üles leidnud ning seal on nüüd palju politseinikke.» Esialgse info kohaselt ei saanud keegi vigastada ning Hamnqvisti hinnangul ei ole Uppsala ja Stockholmi plahvatused seotud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles