Alaskal kodutuks jäänud mees pidas kolm nädalat võitlust karmi külmaga

Copy
Ameeriklane pidi pärast kodu tulekahjus kodu kaotamist kolm nädalat Alaska krõbeda külmaga toime tulema.
Ameeriklane pidi pärast kodu tulekahjus kodu kaotamist kolm nädalat Alaska krõbeda külmaga toime tulema. Foto: AP/Scanpix

USA Alaska osariigis päästeti mees, kes suutis metsikus looduses ja karmis pakases kolm nädalat ilma korraliku peavarjuta vastu pidada.

30-aastane Tyson Steele sattus hätta pärast seda, kui tulekahju hävitas tema majakese. Kuna tema kodu asus inimasustusest kaugel, ei olnud tal võimalik ka abi paluda ja nii ehitas ta rusudest omale peavarju, kus ta kolm nädalat krõbedate külmakraadide kiuste vastu pidas. Selle aja jooksul toitus mees konservidest, mis tal põlevast majast päästa õnnestus.

Võimud leidsid mehe pärast seda, kui tema murelikud sugulased palusid neil Steele’i kontrollima minna.

Steele rääkis politseile oma loo. 17. või 18. detsembri ööl puhkes tema kodus tulekahju, mille mehe enda sõnul põhjustas ilmselt tema enda rumal otsus panna ahju suur papitükk. Tõenäoliselt lendas korstnast väljunud säde maja katusele ning süütas selle põlema.

Kui mees öösel ärkas, oli tema kodu leekides. Nii jooksis ta vaid saapaid, sooja pesu ning kampsunit kandes keset ööd õue. Hiljem läks ta tekkide ja oma relva toomiseks veel tagasi põlevasse majja. 

Samal ööl tabas teda veel üks valus kaotus, sest mees jäi ilma ka oma koerast. Steele uskus, et tema labrador oli toast põgenenud, kuid ühel hetkel kuulis ta lausleekides majast oma lemmiku huilgamist.

Tulekahjus plahvatasid sajad majja kogutud padrunid ja ka propaaniballoon. «See oli nagu sõjatsoon,» ütles mees. Ta püüdis küll mitme tunni jooksul leekidesse lund loopida, et maja päästa, kuid tema kodu põles maani maha.

Põlenud majast korjas mees kokku kõikvõimalikud konservid, mida ta leida suutis. Paljud purkidest olid kuuma käes juba avanenud ja kogu toit maitses tema enda sõnul nagu põlenud plastmass.

Esimesed kaks ööd veetis Steele lumeonnis, seejärel ehitas ta aga majast alles jäänud ahju ümber presendist telgi. Ahjus suutis ta tule sees hoida puukoore ja küünla abil. Lisaks kirjutas ta lumele «SOS», et võimalikud abistajad teda näeksid ning trampis teeraja lähedalasuva jäätunud järve juurde, kus tema hinnangul oleks päästelennuk maanduda saanud.

Lõpus suutsid võimud Steele’i päästa pärast seda, kui sugulased palusid neil kontrollima minna, kas mehega on kõik hästi. Läbielamiste järel ütles ta, et läheb oma sugulaste juurde Utah’ osariiki, et seal veidi taastuda. «Neil on koer. See oleks teraapia,» ütles oma labradorist ilma jäänud mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles