Praha sõlmis Pekingit kõrvale jättes sõsarlinnaleppe Taipeiga

Copy
Praha linnapea Zdeněk Hřib ja Taipei meer Ko Wen-je allkirjastamas sõsarlinnade lepingut.
Praha linnapea Zdeněk Hřib ja Taipei meer Ko Wen-je allkirjastamas sõsarlinnade lepingut. Foto: AP / Scanpix

Praha ja Taipei sõlmisid täna sõsarlinnade leppe, seda vaid kolm kuud pärast Tšehhi pealinna otsust loobuda samalaadsest partnerlusest Pekingiga.

Tšehhi Piraadiparteisse kuuluv linnapea Zdeněk Hřib tühistas sõsarlinnade leppe Pekingiga oktoobris protestiks ühe-Hiina poliitika vastu.

Hřib nimetas uut sõprust Taipeiga kasulikuks mõlemale poolele, tõstes esile «ühiseid demokraatlikke väärtusi, austust inimõiguste vastu ja kultuurivabadust».

Peking peab Taiwani oma mässuliseks piirkonnaks ning on mõista andnud, et see võidakse taasühendada kasvõi jõudu kasutades.

Taipei linnapea Ko Wen-je ütles pärast esmaspäeval Prahas korraldatud tseremooniat, et Tšehhi pealinn otsustab ise, kellega ta maailmas sõsarlinna staatust jagab.

«Ma arvan, et Peking peab samuti andma Prahale õiguse valida,» sõnas ta.

Hřib nimetas pühapäeval Saksa ajalehes Welt am Sonntag avaldatud intervjuus Hiinat «ebausaldusväärseks partneriks».

Ta lisas, et Hiina püüab mõjutada Tšehhi avalikku arvamust ning ta ei saanud allkirjastada lepet, mis oleks sundinud Prahat rääkima Tiibeti ja Taiwani iseseisvuse vastu.

Tšehhi president Miloš Zeman on aga tuntud Hiina pooldaja ning rikkaima tšehhi Petr Kellneri finantsgrupp PPF Group on tähtis tegija Hiina laenuturul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles