USA loobus Hiina nimetamisest valuutaga manipuleerijaks

Copy
Steven Mnuchin.
Steven Mnuchin. Foto: Liu Jie/ZUMAPRESS.com

USA loobus esmaspäeval ametlikult süüdistustest, et Hiina manipuleerib oma valuutaga ebaõiglaste kaubanduseeliste saavutamiseks, teatas Ühendriikide rahandusministeerium.

Uudisest anti teada kaks päeva enne seda, kui Peking ja Washington peaksid allkirjastama osalise kaubandusleppe, mis tähistab ligi kaks aastat kestnud kaubanduskonflikti lõppemist.

USA president Donald Trump süüdistas viimati eelmise aasta augustis Hiinat, et see nõrgestab tahtlikult oma valuutat eesmärgiga «varastada meie ärisid ja tehaseid».

Hiina võimud lubasid augustis jüaanil langeda esimest korda viimase kümne aasta jooksul allapoole vahetuskurssi seitse jüaani dollari eest.

Kuigi Hiina kuulutamine valuutaga manipuleerijaks oli suuresti sümboolne, lubas USA rahandusministeerium teha Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) tööd «likvideerimaks ebaõiglane konkurentsieelis», mille Hiina oma tegevusega väidetavalt tekitas.

«Uues kaubandusleppes on Hiina võtnud endale kohustusi, millega nad hoiduvad ebaõiglase konkurentsieelise loomisest ega kasuta selleks valuutakurssi,» ütles USA rahandusminister Steven Mnuchin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles