Moon: USA-l ja Põhja-Koreal on tuumaleppe sõlmimise aeg otsa saamas

BNS
Copy
Moon Jae-in
Moon Jae-in Foto: President Office / ZUMAPRESS.com

Washingtonil ja Pyongyangil on aeg Põhja-Korea tuumarelvade leppe sõlmimiseks otsa saamas, hoiatas kõnelusi vahendanud Lõuna-Korea president Moon Jae-in teisipäeval.

Moon on pikalt edendanud suhtlust Pyongyangiga ning ta rajas 2018. aasta taliolümpiamängudega diplomaatilise silla, mille kaudu pidasid Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja USA president Donald Trump Singapuris esimese ajaloolise tippkohtumise.

Kuid kõnelused seisavad eelmisest aastast, kui teine, Hanois peetud tippkohtumine lagunes leppeta. Vaidluste keskmes oli sanktsioonide leevendamise ja Põhja-Korea järeleandmiste ulatus.

Kohtumise järel loobus Pyongyang mandritevaheliste rakettide ja tuumakatsetuste moratooriumist ja ütleb, et ta ei naase kõnelustele enne, kui Washington on tema nõudmised täielikult täitnud.

Lisaks peatas Põhja-Korea sisuliselt kõik Koreade-vahelise koostöö ja ütleb, et tal pole Souliga enam midagi arutada.

«Kõnelustes on selgelt madalseis,» tunnistas Moon oma iga-aastases uusaasta pressikonverentsil. «Kuna pikem madalseis dialoogis võib anda olukorrale tagasilöögi, siis pole see ihaldusväärne.»

Pooltel pole enam eriti palju aega järel, lisas ta. «Kui (USA) presidendivalimiste võistlus algab, siis USA-l ei pruugi enam olla lihtne leida Põhja-Korea jaoks kõnelusteks aega.»

Vastasseisust hoolimata rõhutas Moon, et kõnelused on jätkuvalt võimalikud.

«Põhja-Korea on näitamas, et uks dialoogile on lahti ja ta tahab rääkida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles